Bom onder profvoetbal: gerecht onderzoekt fraude, witwassen en match fixing

Mogi Bayat met partner

Opschudding en halve paniek in voetballand. Vanmorgen viel de federale politie binnen bij de voetbalploegen Club Brugge en Anderlecht en dat in het kader van een onderzoek naar fraude en witwassen in het profvoetbal. Erger nog, de voetbal makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic zijn opgepakt voor verhoor. Ook Club Brugge-coach Ivan Leko en voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werden ondervraagd. Tegelijkertijd zou er een onderzoek zijn opgestart naar match fixing. In dat kader zouden de scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten zijn opgepakt. Hoger kan het parket niet gaan in het Belgisch voetbal.

Mogi Bayat is de machtigste makelaar van het land. Hij doet zaken met alle grote clubs in de Jupiler League, onder anderen met RSC Anderlecht. Vooral met het vorige bestuur en met manager Herman Van Holsbeeck had Bayat een zeer goeie band. De voorbije maanden stak hij zin successen niet onder stoelen, of banken. U kan hier een portret van de man lezen. Makelaar Dejan Veljkovic is veel minder bekend dan zijn collega Bayat.



Met dit onderzoek legt het gerecht een bom onder het profvoetbal. Ze grijpen daarmee meteen naar de top van het systeem: topploegen, topmakelaars en top scheidsrechters. We zijn vertrokken voor enkele dagen van opmerkelijk voetbalnieuws.