PORTRET (dl2) – Hoe Luciano D’Onofrio Paul Gheysens in Kortrijk op de eerste lijn zet

Luciano D’Onofrio (midden) met links van hem Paul Ghyesens (Foto: FC Antwerp).

Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens is goed bevriend met de (verborgen) spelersmakelaar Luciano D’Onofrio. Het feit dat Gheysens D’Onofrio wou meenemen naar het management van Anderlecht werd tegen hem gebruikt in de overnamestrijd om de Brusselse ploeg. Niet getreurd, als troostprijs mocht D’Onofrio directeur-bestuurder worden van FC Antwerp. Met D’Onofrio haalt Gheysens meteen een heel netwerk binnen. En dat moet hem onder meer helpen om met Ghelamco een nieuw stadion te bouwen in Kortrijk.Vandaag in deel 2 van ons portret van Luciano D’Onofrio: de netwerker.


Van Lucien D’Onofrio wordt gezegd dat hij een groot netwerker is en over een indrukwekkend adresboekje beschikt. Er zouden weinig dossiers zijn in Luik die passeren zonder dat ze door zijn handen zijn gegaan. Maar zijn invloed reikt verder dan enkel de Vurige Stede. In het land der spelersmakelaars draait hij mee op Europees topniveau. Al is het gezien zijn veroordelingen altijd achter de schermen en via stromannen. Tijdens zijn periode als vice-voorzitter van Standard werden de voetballoges in het stadion regelmatig omgevormd tot discrete ontmoetingsplaatsen voor decision makers. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we terug in 2008, aan de vooravond van de grote bankencrisis die het einde inluidde van de Fortis groep onder leiding van Maurice Lippens. Toenmalig voorzitter Guy Quaden van de Nationale Bank vertelt hoe hij op die zaterdagavond eind september 2008 naar het stadion van Standard reed. “Ik wist dat premier Leterme en minister van Financiën Reynders hevige Standard-supporters zijn, zo zegt hij, dus ik wist dat ik ze daar allebei die avond zou zien.” Na afloop van de match trokken de drie zich dan ook terug in een loge om hun verdere strategie vertrouwelijk door te nemen. Quaden merkt op dat hij zag hoe D’Onofrio hen heel de tijd in de gaten hield tot hun overleg was afgelopen. Klein detail. Standard speelde die zaterdagavond tegen Anderlecht dat toen nog Fortis op zijn voetbaltruien had staan. Anderlecht verloor. 48 uur later werd bekend dat Fortis was gevallen en werd overgenomen door de Belgische en Nederlandse staat.Yves Leterme: “Het succes van Standard is er zeker niet toevallig gekomen. Ik lees ook dat Luciano D’Onofrio geen onbesproken figuur is, maar daar zijn de rechtbanken voor.”

Vooral Yves Leterme was een graag gezien gast in de voetballoge van D’Onofrio op Standard. En die liefde was wederkerig. “Ik ken nogal wat voetballeiders in dit land, zei Leterme in een interview in 2009. Maar Luciano D’Onofrio is met alle respect voor de anderen de enige die zijn zakelijk instinct koppelt aan een uitmuntende kennis van het voetbal. Spelers, trainers of analisten, ze kunnen D’Onofrio niets wijs maken. Andere clubleiders runnen hun club te veel met hun hart en hun ziel, te emotioneel. Neem nu een man als Ivan De Witte. Als die over zijn headhunters-bureau praat is dat een totaal andere mens dan wanneer hij over zijn club AA Gent bezig is. Het succes van Standard is er dus zeker niet toevallig gekomen. Ik lees ook dat Luciano D’Onofrio geen onbesproken figuur is, maar daar zijn de rechtbanken voor.”

Matthias, de zoon van Leterme, is nu directeur bij KV Kortrijk. We mogen er van uitgaan dat die redelijk wat voetbalwijsheid is gaan halen bij zijn pa en bij D’Onofrio. Die laatste werd door Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens aangetrokken als directeur van FC Antwerp, voor de 62-jarige D’Onofrio wellicht de laatste kans om te bewijzen dat hij de beste aller voetbalmanagers is. Gheysens is dan ook weer een goede bekende en verdediger van de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. In Kortrijk ontwikkelt Ghelamco momenteel twee woontorens in het nieuwe stadsdeel “Oude blekerij”. En wil het toeval nu zeker niet dat Kortrijk een volledig nieuw stadion wil bouwen, met steun van de stad. Gheysens is dan ook uitstekend geplaatst om die opdracht binnen te halen. Als dat zo wordt beslist, zal D’Onofrio wellicht één van de eersten zijn die dat nieuw verneemt. In Kortrijk lopen trouwens steeds hardere geruchten dat Gheysens niet alleen het stadion gaat bouwen maar meteen ook de hele club zou overkopen van de huidige eigenaar, de Maleisiër Vincent Tan. Iets wat Ghelamco trouwens ontkent. Zoals elke doorwinterde businessman zegt Tan dat hij niet zit te wachten op een mogelijke koper maar dat je in het leven ook nooit opportuniteiten mag uitsluiten.

Morgen in deel 3: De ambities van Luciano D’Onofrio in de veiligheidsindustrie