FRAUDE – Patrick Decuyper voor de rechtbank in zonnepanelenfraude van 13 miljoen euro

Onder meer Patrick Decuyper, de oprichter van het ondertussen gevallen zonnepanelenbedrijf Enfinity, moet zich voor de Brusselse correctionele rechtbank verdedigen tegen verdenking van fraude en schriftvervalsing. In 2010 plaatste Enfinity zonnepanelen op drie grote West-Vlaamse bedrijven, Cras, Domo (nu Balta) en Associated Weavers. In combine met het keuringsbureau BTV werden volgens het parket verslagen vervalst waardoor de installaties officieel in gebruik werden genomen in datzelfde jaar terwijl dat in praktijk pas in 2011 gebeurde. Maar in 2011 waren de daaraan gekoppelde groenestroomcertificaten een stuk minder waard. De betrokken bedrijven worden niet vervolgd. Decuyper was ook bekend als CEO van voetbalploeg Zulte-Waregem. Hij liet zich door Ghelamco eigenaar Paul Gheysen ook gebruiken als stroman bij de verborgen overname van FC Antwerp.



Samen met een tiental andere verdachten moet Decuyper zich volgende week al verantwoorden voor de rechtbank. Dat volgt nadat de meeste verdachten tevergeefs beroep hadden aangetekend tegen hun doorverwijzing naar de rechtbank. De schriftvervalsing waarbij de ingebruikname van de zonnepanelen werd vervroegd, was niet onbelangrijk. In 2010 was een groenestroomcertificaat nog 350 euro waard, terwijl dat in de eerste helft van 2011 nog maar 330 euro was. Vanaf juli 2011 is het bedrag dat de netbeheerders voor de certificaten moesten betalen, stapsgewijs verder verlaagd. Volgens de Tijd is er voor 13 miljoen euro geknoeid in het dossier. Het was de Vlaamse regulator VREG die het Brusselse gerecht al in juli 2012 tipte over de mogelijke fraude.

Ook vader en zoon Marc en Thomas De Waele, Enfinity-investeerders van het eerste uur, worden wel vervolgd. “Mijn cliënten hebben geïnvesteerd in veel meer projecten met zonnepanelen dan de drie projecten waar het in deze zaak over gaat.”, reageert hun advocaat Hans Van Bavel in de krant. “Een belangrijk deel van het verwachte rendement op investering bestond voor hen in de uitbetaling van de groenestroomcertificaten. Mijn cliënten zien dit als een fout gelopen investering. Ze beschouwen zichzelf niet als daders, maar als slachtoffers. Het parket meent niettemin dat zij op de hoogte waren van deze fraude, maar op dat punt weegt het dossier echt niet zwaar.”