Paul Gheysens is de (anonieme) eigenaar van FC Antwerp

Gent heeft hij gehad, voor Brussel is hij aan het vechten en nu blijkt dat Paul Gheysens ook een nieuw stadion wil uitbouwen in Antwerpen. Paul Gheysens pompte de voorbije jaren 11 tot 15 miljoen euro in de Antwerpse voetbalploeg. Daarmee verwierf de projectontwikkelaar de controle over FC Antwerp. In het geheim want het was Patrick Decuyper die in de publieke vuurlinie liep. In de krant de Tijd benadrukt Gheysens dat zijn Antwerpse investering los staat van zijn bedrijf Ghelamco en een persoonlijk initiatief is. Maar hij ontkent niet dat de bouw van een nieuw stadion belangrijk is.Aan de vooravond van de mogelijke promotie van FC Antwerp naar de hoogste voetbalklasse komt het hele dossier van het Antwerps voetbal in een stroomversnelling. Burgemeester Bart De Wever brak het ijs door te verklaren dat de stad bereid is te investeren in een nieuw project “Stadion aan de stroom”. Daarop volgde de verklaring van Paul Gheysens dat hij de geheime investeerder is in Antwerp.

Gheysens voerde zijn verborgen overname van Antwerp door via Patrick Decuyper, oprichter van het zonnepanelenbedrijf Enfinity en gewezen topman van eersteklasser Zulte-Waregem. Decuyper gebruikt het geld van Gheysens om compromissen af te sluiten met de vele schuldeisers van de voetbalclub. Die schuld werd teruggebracht tot 1,2 miljoen euro. De NV Royal Football Club Antwerp Management voerde begin dit jaar een kapitaalverhoging door van 10 miljoen euro. Officieel is de club nu in handen van de bvba Goala, een vehikel opgericht in 2014 door Decuyper maar dus eigenlijk onder controle van Paul Gheysens.

De anonieme en soms vreemde West-Vlaamse krachten zijn al langer aanwezig in de havenstad. Wanneer Decuyper CEO was van Zulte-Waregem lekte in 2013 een plan uit waarbij hij de club naar Antwerpen wilde verhuizen en KV Oostende, na een fusie met KV Kortrijk, in Waregem wilde laten spelen. Economisch volledig te verantwoorden, de organisatie van een geografische spreiding van één club per regio met voldoende financieel draagvlak. Maar Decuyper en zijn West-Vlaamse verhuis naar Antwerpen werd door het Belgische voetbalpubliek weggehoond. Ook Bart De Wever steunde het verhuisplan initieel en moest daarna alle zeilen bijzetten om de schade te beperken. Nu Paul Gheysens zichtbaar is, wordt de koele logica van dat plan beter begrijpbaar.