Ghelamco: een stadion is geen stadion

Noemt het creatief denken, of out of the box thinking, of noem het surrealisme op zijn Belgisch. Voor projectontwikkelaar Ghelamco, in handen van Paul Gheysens, is het voetbalstadion dat het op de Heyzel wil bouwen geen voetbalstadion. Het is een combinatie van sport, concerten en kantoren. En dan vooral op die dagen dat er niet wordt gevoetbald. Op die dagen wordt het complex immers op papier omgetoverd tot iets anders. Op die manier wil Ghelamco de bouwnormen omzeilen die maximumcapaciteiten opleggen aan het project. Dat maximum moet dienen om de verkeersdoorstroming op de Brusselse ring en de A12 te garanderen. Maar dat deert Ghelamco niet.



20.000 vierkante meter voor kantoren en 50.000 vierkante meter voor recreatie: dat mag volgens de Vlaamse bouwvoorschriften gebouwd worden op Parking C in Grimbergen. Het Eurostadion overschrijdt die limieten ruimschoots, met respectievelijk 38.000 en 100.000 vierkante meter. De krant Het Laatste Nieuws ontdekte dat de bevoegde ambtenaar van Vlaams-Brabant de Ghelamco-plannen in de grond boort. Waarop Gheysens zijn bouwaanvraag bij de provincie liet varen en koos voor een vergunningsaanvraag op niveau van de Vlaamse regering.

Eurostadion en Neo dienen klacht in tegen elkaar wegens slagboom

De stadskrant Bruzz ontdekte dan weer dat Ghelamco en Neo klacht tegen elkaar hebben ingediend. Blijkt dat de toegangsweg vanaf de Brusselse ring naar het Eurostadion ook gebruikt wordt om naar Neo te rijden, het winkelcentrum dat Brussel op de Heyzel wil uitbouwen. Wanneer er in het stadion wordt gevoetbald, wil Ghelamco de weg naar Neo afsluiten met een slagboom. Dat kan want de weg loopt gedeeltelijk over een private parking van het stadion. Op die manier wil Eurostadion de capaciteit van de weg ontlasten. Beide projectheren hebben nu klacht tegen elkaar ingediend over die slagboom. Maar geen van beiden staat stil bij het fundamenteel punt: de capaciteit van de projecten is te groot.