Wouter Vandenhaute onderhandelt (voorzichtig) over Roda JC

Wouter Vandenhaute

De Vlaamse sport investeerder Wouter Vandenhaute heeft een verkennend gesprek gevoerd omtrent de mogelijke overname van de Nederlandse voetbalploeg Roda JC. De ploeg uit Nederlands Limburg zit in moeilijke financiële papieren. Normaal moet de ploeg vandaag een bankgarantie van bijna één miljoen euro voorleggen aan de Nederlandse voetbalbond. Overnamegesprekken met andere kandidaten sprongen eerder af. Vandenhaute zegt dat er geen concrete plannen zijn maar noemt Roda wel “een leuke club”. Eerder speelde de eigenaar van de wieleronderneming Flanders Classics een bescheiden rol bij overnamepogingen van Anderlecht. Momenteel werkt hij aan een sanering van het veldrijden circuit.

Roda kon lang overleven dank zij de centen van Frits Schrouff, een ondernemer die rijk werd met een groothandel in Aziatische producten. Midden vorig jaar zette die echter een punt achter zijn mecenaat. Hij verkocht 80 % van de Roda-aandelen voor één symbolische euro aan de de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega. Die beloofde Roda de hemel op aarde maar het werd de hel. Garcia de la Vega droop af zonder één euro te hebben geïnvesteerd. Daarop ging de ploeg onderhandelingen aan met de Nederlandse horeca-ondernemer Roland Hogenelst. Maar die haakte dit weekend af. Roda-directeur Hessel Meijer vertrok daarop naar Dubai waar hij onder andere een ontmoeting zal hebben met Aleksei Korotaev, die twintig procent van de aandelen Roda JC in handen heeft, maar door een slepende juridische kwestie niet aan zijn geld kan.



De 58-jarige gewezen journalist Wouter Vandenhaute komt dus in een precair spel terecht. Maar recent toonde hij dat hij inzake timing de zaken goed opvolgt. Zo haalde hij bij de internationale wielerbond UCI een tender binnen waardoor hij met zijn bedrijf Flanders Classics het circuit van het veldrijden kan hervormen, lees, saneren. Hij doet dat op het moment dat grote beloftes zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel zich profileren in de moddersport. Dus die timing zit goed, ook al krijgt Vandenhaute grote weerstand tegen zijn plannen, niet in het minst van zijn concurrent maar ook collega Bob Verbeeck en zijn bedrijf Golazo.