De vijanden van Paul Gheysens (deel II)

Paul Gheysens

“Heb je zin om mee Gheysens te vloeren?” Marc Coucke nipt even van zijn koffie en kijkt zijn tegenpartij aan. Recht tegenover hem in het Londense hotel zit de West-Vlaamse investeerder Joris Ide. Samen hebben ze nog een eitje te pellen met Gheysens. Ide aarzelt dan ook niet lang. “Wat gaan we doen Marc?” vraagt hij op zijn beurt. “We gaan Anderlecht kopen.” antwoordt Coucke. Op zijn gezicht speelt een kleine glimlach.



Het zou zo uit een financiële thriller kunnen komen. Maar het is realiteit. En het is op 30 november van dit jaar meteen het begin van de overnamesaga van RSC Anderlecht. De Standaard bericht er vandaag over. Zowel Ide als Coucke hebben nog een rekening te vereffenen met Gheysens. Het mag niet verbazen dat dat alles te maken heeft met vastgoed. Ide bezit in Knokke een grote boerderij. Die ligt pal tegenover een eigendom van Gheysens. Wanneer Ide probeert 30 hectare grond bij te kopen gaat Gheysens letterlijk voor hem dwarsliggen. Ide kan dat maar nipt voorkomen. En wanneer Coucke samen met zijn zakenpartner Versluys in het centrum van Knokke een appartementsblok wil verbouwen, blijkt dat Gheysens 2 appartementen in de blok bezit. De projectontwikkelaar eist, en krijgt ook, de helft van de koek. Coucke gaf toe onder druk van het mogelijks verliezen van zijn bouwvergunningen. Wanneer Bart Verhaeghe zijn stadion wil bouwen in Brugge, blijkt dat Gheysens een boerderij op dezelfde site heeft gekocht. Gheysens bouwde een reputatie op van niets ontziende geldgedrevenheid.

Wanneer Wouter Vandenhaute op Anderlecht wil bieden, doet hij dat eerst samen met Gheysens. Wanneer het echter spaak loopt tussen de twee, haalt Vandenhaute Johnny Thijs binnen. Thijs was tot begin dit jaar onafhankelijk bestuurder bij Ghelamco; de vastgoedpromotor van Gheysens. Beide mannen konden niet door dezelfde deur en Thijs stapte op.

Coucke was verstandiger. Hij stuurde Jan Peeters mee op pad met Gheysens en Vandenhaute. Peeters is de vroegere financiële directeur van Omega Pharma, het bedrijf waar Coucke rijk mee werd. Het gsm verkeer tussen Coucke en Peeters was naar verluid intens. Gheysens zag Coucke niet komen. Ondanks het feit dat Barbara De Saedeleer, vroegere financiële rechterhand van Coucke, nu voor Ghelamco werkt….