Veldrijden: “staatsgreep” van Wouter Vandenhaute of veldslag met Bob Verbeeck?

Er lijkt een serieus haar in de boter te zitten tussen Wouter Vandenhaute en Bob Verbeeck, respectievelijk met Flanders Classics en Golazo twee belangrijke spelers in de Belgische sportwereld. Inzet vormt de controle over het veldrijden. De internationale wielerunie verkocht de sportieve rechten van de wereldbeker veldrijden na een tender aan Vandenhaute en zijn bedrijf. Die claimt meteen alle winterse zondagen voor de organisatie van wat nu “zijn” wereldbeker is. Daarmee dreigt hij Bob Verbeeck en Golazo buitenspel te zetten. Die laatste organiseert onder meer de DVV Verzekeringstrofee in het veldrijden. Veldrijder legende Sven Nijs, verbonden aan Golazo, noemt de ingreep van Vandenhaute “een coup” wat zoveel wil zeggen als een staatsgreep.



Hervormen”, dat is volgens sommigen dezer dagen het sleutelwoord in het veldrijden. “Geld” zeggen anderen, daar draait het allemaal om. Beginpunt ligt bij de internationale wielerunie UCI. Die maakt zich zorgen over de wildgroei van klassementen. Er is de Wereldbeker van de UCI zelf, de DVV Trofee van Golazo en de Superprestige van Flanders Classic. Daarnaast zijn er in België nog de Ethias- en de Rectavit- crossen. En in het buitenland is er de ToiToi Cup (Tsjechië) en de EKZ Cup (Zwitserland). In maart schreef de UCI een zogenaamde ’tender’ uit voor de hervorming van het veldrijden. Wie inhoudelijk het beste voorstel deed en het beste bod maakte voor marketing- en tv-rechten, mocht zich in de toekomst de organisator van de Wereldbeker noemen. En dat werd dus Wouter Vandenhaute.

Die laatste moet dus nu het veldcircuit grondig veranderen. Het moet doorzichtiger maar ook internationaler. Dat moet gebeuren door het aantal wereldbekerwedstrijden op te trekken van 9 nu naar 16 in de toekomst, waarvan 8 in België en 8 in het buitenland. Maar daarvoor claimt Vandenhaute meteen elke zondag en elke feestdag. Daarmee zet hij de organisatoren van kleinere, lokale wedstrijden in de wind. Die moeten dan hun wedstrijd verplaatsen naar zaterdag of, godbetert, naar een weekdag. Tenzij ze 18.000 euro betalen en zich ‘inkopen’ in het wereldbekercircuit. Alhoewel over die bedragen nog geen zekerheid is.

Wel lijkt Vandenhaute alle deuren open te laten. Wedstrijden die nu deel uitmaken van de Wereldbeker, krijgen niet automatisch een plaats op de nieuwe WB-kalender. Plaatsen kunnen ingevuld worden door wedstrijden die nu deel uitmaken van de Superprestige en/of de DVV of door nieuwe organisatoren. In de huidige kalender worden vijf zondagen ingenomen door de Superprestige (Gieten, Asper, Ruddervoorde, Zonhoven, Diegem) en drie door de DVV Trofee (Koppenberg, Hamme, Brussel). Ook Overijse (onafhankelijk) wordt op zondag gereden. En dan zijn er nog enkele wedstrijden op feestdagen zoals de Koppenberg die traditioneel doorgaat op 1 november.

Onduidelijkheid is dus momenteel heer en meester. Ondertussen werkt Flanders Classic een informatieronde af om te horen hoeveel de lokale besturen bereid zijn op tafel te leggen om een wedstrijd op hun grondgebied te krijgen. En daar heeft Vandenhaute ervaring mee. Er zitten dus wellicht nog verrassingen aan te komen.