NIEUW – Hoe Wouter Vandenhaute binnendrong in het regeerakkoord van Bart De Wever

Wouter Vandenhaute

Het is blijkbaar nog niemand opgevallen omdat nog niemand de 303 pagina’s van het regeerakkoord van de Vlaamse regering Jambon in extenso heeft gelezen. Toch kan dat nuttig zijn, om bijvoorbeeld volgende passage op te merken: “Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen. We zetten de Vlaamse Wielercultuur, met als vlaggenschip de Ronde van Vlaanderen, de komende legislatuur als onderscheidende troef in de markt. Samen met private partners realiseren we de ontwikkeling van een belevingsvolle kernattractie over de Ronde van Vlaanderen, die tegemoetkomt aan de verwachtingen van de hedendaagse (wieler)toerist.” De Ronde van Vlaanderen is in handen van Wouter Vandenhaute. De vroegere baas van Woestijnvis heeft blijkbaar perfect gelobbyd. Dat de Ronde nog drie jaar lang in Antwerpen vertrekt, is daar wellicht niet vreemd aan. In Antwerpen is NV-A voorzitter Bart De Wever burgemeester. De Wever maakte ooit furore als deelnemer aan “De slimste mens”, toen nog een TV-format van Wouter Vandenhaute.

Regeerakkoorden stellen doorgaans te verdedigen principes voorop. Zelden worden concrete namen genoemd. Met de Ronde van Vlaanderen van Wouter Vandenhaute is dat anders. Die slaagt er in bij naam genoemd te worden in het regeerakkoord van NV-A minister president Jan Jambon. De plannen van de Vlaamse regering met de Ronde hebben wellicht al definitief vorm gekregen. Timing is alles in de politiek.



Vandenhaute koos al langer voor de Antwerpse politieke optie. Zo schaarde hij zich aan de zijde van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens wanneer die tevergeefs poogde voetbalclub Anderlecht over te nemen. Gheysens is de sterke man van eersteklasser Antwerp, de voetbalploeg die hij na 13 jaar terug naar eerste klasse loodste. Hij bouwde ook de nieuwe hoofdtribune van de club die officieel in gebruik werd genomen door burgemeester Bart De Wever. (Lees verder onder de foto)

Bart De Wever (midden) met links van hem Paul Gheysens bij de inhuldiging van de nieuwe tribune.

Vandenhaute slaagde er al in de start van de Ronde te verleggen van Brugge naar Antwerpen. En om Antwerpen daar elke keer 400.000 euro te laten voor betalen. De Ronde lokt over het hele weekend bijna 100.000 mensen extra naar Antwerpen, onder wie bijna 30.000 buitenlanders, vooral Nederlanders, maar ook veel Britten en Duitsers. Die geven samen tot bijna 6 miljoen euro uit, in Antwerpen. De Antwerpse hotels zijn volgeboekt. De stad combineert de Ronde met een koopzondag, om maximaal te profiteren van de toevloed van wielerfans. Golazo, het bedrijf van Bob Verbeeck, organiseert een ronde voor amateurs, goed voor nog eens 16.000 deelnemers.

De strategie van Vandenhaute en zijn wielerbedrijf Flanders Classics is er op gericht met de Ronde als hefboom Vlaanderen in de verf te zetten als heiligdom van het wielrennen. In nieuwe, niet traditionele wielermarkten, zoals de VS en Azië, slaat dat aan onder de snelgroeiende niche van wielerfans. Die boodschap is nu ook vertaald in het Vlaams regeerakkoord. En daarmee kan veel geld gemoeid zijn. Zo betaalt de Vlaamse regering 13 miljoen euro om de organisatie van het WK wielrennen in 2021 naar Vlaanderen te halen.