Familie Vande Vyvere (Matexi) [98]

Vermogen € 300 567 000
Gekend als Matexi
Activiteit Bouwgroep
Inplanting Waregem
Tendens Stijgend
Huidige positie 98


Sleutelvennootschap van de familie Vande Vyvere is de NV Matexi, wat voluit staat voor Maatschappij tot exploitatie van immobiliën. Matexi werd in 1945 in Meulebeke opgericht door Gerard, Robert en Herman Vande Vyvere, drie zonen uit een landbouwersgezin. Matexi legde zich toe op het ontwikkelen van residentiële verkavelingen. De groep zocht daarbij aansluiting bij de oude landadel die verlegen zat om kennis en know how die hen toeliet hun oude landerijen op een verstandige manier te rendabiliseren. Matexi deed dit door de gronden van de adellijke mensen in vennootschappen om te zetten, die daarna te verkavelen om de adellijke eigenaars via een meerwaarde op hun aandelen fiscaal vriendelijk te vergoeden. Zo werkte de familie Vande Vyvere ondermeer met de families de Hemptinne en van Outryve d’Ydewalle.

Momenteel bevat de groep twee grote ‘afdelingen’. Matexi Real Estate staat voor alle vastgoed en woningbouw activiteiten. Daarbij behoort ook een belangrijke activiteit van grondontwikkeling. Matexi Inbvestments staat dan weer voor het beheer van de investeringen. Die zijn onder meer vervat in het niet-beursgenoteerd fonds Quaeroq, de beursgenoteerde vastgoedbevak Retail Estates en het durfkapitaalfonds Creafund.

De familie Vande Vyvere is een op en top West-Vlaamse familie die zich via het huwelijk verbond met een aantal andere grote industriële families. Zo zien we in de stamboom Vande Vyvere onder andere huwelijksbanden met de textielfamilies Bosteels en Verbeke, met de veevoedergroep Dossche en met de bouwgroep Bostoen. Vande Vyvere maakte ook deel uit van het familiaal aandeelhoudersconsortium binnen Almanij, moeder van Kredietbank, nu KBC Groep.

In derde generatie wordt Matexi geleid door CEO Gaëtan Hannecart en een raad van bestuur met vertegenwoordigers van de ondernemersfamilie (Bénédicte, Philippe en Bruno Vande Vyvere) en een aantal externe bestuurders. De laatste twee decennia is Matexi gegroeid van woningbouwer tot marktleider in binnen- en buitenstedelijke ontwikkeling in ons land, Luxemburg en Polen (Warschau). Matexi telt ongeveer 350 medewerkers van wie een 100-tal in het Waregemse hoofdkwartier werkt en een 70-tal in het houtskeletbouwbedrijf Sibomat in Zulte.

In de zomer van 2016 kochten Bénédicte en Bruno Vande Vyvere hun oom Philippe uit. Die conbtroleerde 33 % van Matexi. Hij ontving voor zijn aandelen 123 miljoen euro. Bruno en Bénédicte Vande Vyvere controleren nu 98 % van de bouwpromotor. 2 % zit bij het management.