Het verhaal van de West-Vlaamse familie Seynaeve illustreert hoe een ondernemersfamilie de textielcrisis heeft weten te overleven. Arthur Seynaeve startte in 1908 als vlasser in Tielt. Vandaag is Seyntex producent van technisch textiel. De groep kleedt het leger, de politie, de post en de brandweer. Ook buitenlandse legers zijn afnemers van haar broeken, vesten, camouflagenetten, tenten, enzovoort. Seyntex is verder gespecialiseerd in zogenaamd hightechtextiel. Hierbij wordt textiel gecoat waardoor het brandwerend en waterdicht is.
Maar ondertussen is textiel niet langer de belangrijkste activiteit van de familie. In 1984 kopen de Seynaeves Omco, een fabrikant van gietvormen voor bokalen en flessen. Omco had toen een omzet van 30 miljoen euro. De investeringsmaatschappij Gimv stapte ook in. In 1991 fuseert Omco met BMT, een metaalverwerkende industriële groep, opgericht in 1882 en meteen het oudste genoteerde bedrijf op de Brusselse beurs. Zowat 40 procent van de aandelen is vrij verhandelbaar. De rest zit onder andere bij de Seynaeves en de Gimv.
Met BMT gaat de familie Seynaeve op de overnametoer. Tussen 1991 en 2004 komen er 20 bedrijven bij. De belangrijkste overname is die van Watteeuw, een tandwielfabrikant. Watteeuw had ook een kleine afdeling luchtvaartcomponenten die onder de Seynaeves verder wordt uitgebouwd. Vandaag is deze divisie de snelst groeiende van de groep geworden. De overnames van BMT situeren zich onder meer in Tsjechië, Roemenië, Kroatië, de VS en China. In 2004 haalden de Seynaeves BMT van de beurs. De Gimv werd uitgekocht. Vandaag heeft BMT twee divisies. Met Omco worden de tunnelovens voor de productie van geavanceerd glas vervaardigd. Tweede pijler onder het bedrijf is de productie van tandwielen met industriële toepassingen, zoals treinen, compressoren, windmolens en luchtvaartonderdelen.
In 2016 werd de Limburgse producent van transmissiesystemen en tandwielen VCST overgenomen. Alle operationele bedrijven werden ondergebracht in de Luxemburgse holding BMT International. Die werd later terug gebracht naar België. Over 2019 boekt de holding BMT International een netto winst van 152 miljoen euro. Die winst vloeit hoofdzakelijk voort uit een dividend van 160 miljoen euro dat de holding ontving van haar luchtvaartdochter BMT Aerospace. Die kon op haar beurt een meerwaarde van 136 miljoen euro realiseren door een interne verschuiving van haar tandwielproducent Watteeuw. Maar de mogelijke vreugde bij de familie Seynaeve, die 70 % van de groep controleert, is van korte duur. De coronacrisis zorgt voor honderden jobs banenverlies bij de groep die als toeleverancier aan de luchtvaart en auto industrie zwaar is getroffen.