VOETBALGELD – Amerikaanse durfkapitalist Paul Conway neemt controle over KV Oostende

Paul Conway

Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse investeerder Paul Conway de controle verwerft over de eerste klasse voetbalploeg KV Oostende. Daarmee komt een einde aan een interne strijd tussen aandeelhoudersbelangen bij de kustploeg. Die strijd lijkt gewonnen door de huidige voorzitter en meerderheidsaandeelhouder Frank Dierckens. CEO Patrick Orlans, die op ramkoers vaarde met Dierckens, heeft de ploeg verlaten. Het is niet duidelijk wat de positie is van Marc Coucke in het verhaal. Coucke is nog steeds eigenaar van de tribune in de Versluys Arena in Oostende. Die wordt nu gehuurd door de ploeg, meteen een financieel pijnpunt. Coucke voerde eerder al zelf gesprekken met een mogelijke overnemer van Oostende inclusief de verkoop van de tribune. Maar die piste, aangebracht door Orlans, lijkt nu verlaten.

Dierckens lijkt zijn slag thuis te halen. Hij behoudt tussen 20 en 25 % van KV Oostende en blijft voorzitter. Als aandeelhouder kan hij op die manier nog meegenieten van een mogelijke heropstanding van de club. In het Orlans-scenario werd hij onmiddellijk helemaal uitgekocht. De nieuwe kandidaat-overnemer, Paul Conway en zijn holding Pacific Media Group, hebben al een beleefdheidsbezoek afgelegd bij de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Die liet weten dat zijn stad niet zal investeren in Oostende maar wel eigenaar is van de gronden van het stadion.Paul Conway maakte fortuin door als bankier voor de Amerikaanse groep Oppenheimer & Co actief te zijn in een aantal Chinese privatiseringsprojecten begin van deze eeuw. Hij schuwde daarbij de risico’s niet, zelfs in die mate dat hij op een bepaald moment fysieke bescherming moest zoeken tegen bedreigingen van de Chinese maffia. Hij adviseerde 60 transacties, samen goed voor 12 miljard dollar. In 2009 werd hij op vraag van Phillip Frost, voorzitter van de grootste producent ter wereld van generische geneesmiddelen Teva Pharmaceutical Industries, CEO van de Chinese groep SearchMedia Holdings. Hij zette het bedrijf financieel recht, ontsloeg de helft van de bestuurders uit de raad van bestuur en zette het volledig management aan de deur.

De 49-jarige Conway werkt samen met de tien jaar oudere Chinese miljonair Chien Lee. Die is eigenaar van onder meer de keten van budgethotels 7 Days Group. In december 2017 kochten beiden samen met enkele investeerders 80 procent in de Britse tweedeklasser Barnsley en sinds november vorig jaar hebben ze de touwtjes in handen bij de Zwitserse eersteklasser FC Thun. Een paar maanden ervoor hadden Conway, Lee en andere partners 80 procent van de aandelen in OGC Nice verkocht aan Jim Ratcliffe , de Britse miljardair bekend van Ineos en ook als redder van Team Sky.