VOETBALGELD – Marc Coucke verzilvert zijn tribune in Oostende

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij is bereid alle aandelen van de financieel noodlijdende voetbalploeg Oostende over te nemen voor 5,15 miljoen euro. Daarnaast wil ze 20 miljoen op tafel leggen om van Marc Coucke de nieuwe tribune in de Oostendse Versluys Arena over te kopen inclusief de schulden die nog open staan. De deal is aangebracht door Patrick Orlans, de CEO van de ploeg. Orlans leeft op voet van oorlog met Frank Dierckens, de industrieel die nu nog 97 % van Oostende controleert. Volgens Dierckens bracht Couckes geldhonger zijn ploeg in de problemen. Met de komst van Amerikanen kan Dierckens zijn geïnvesteerd bedrag terug krijgen. Maar hij wil meer. Hij wil 25 % van de ploeg behouden om op die manier financieel nog een stuk mee te genieten van de toekomstige groei van de kustploeg. Maar de tijd speelt in zijn nadeel. Achter de rug van Dierckens om sloot Coucke al een overeenkomst met de Amerikanen. Dierckens heeft nog weinig bewegingsruimte.



De Amerikanen worden vertegenwoordigd door de Spanjaard Ivan Bravo, een beslagen voetbalinvesteerder die een MBA haalde aan de Amerikaanse Kellogg School of Management. Ivan Bravo was gewezen strategisch directeur bij Real Madrid en passeerde ook even bij Leeds United. Hij is CEO bij Aspire, de Qatarese voetbalacademie die eigenaar is van Eupen, en opnieuw via een Amerikaanse investeringsmaatschappij heeft hij zeggenschap in Premier League-club Crystal Palace en de Spaanse tweedeklasser Alcarcon, die in 2019 nog maar pas werd overgekocht van Roland Duchâtelet

Bravo ondertekende een zogenaamde letter of intent eind december met een concreet bod van 5,5 miljoen euro. Nog voor Frank Dierckens goed en wel besefte wat er gebeurde, zat Bravo al samen met de verantwoordelijk van Alychlo, de holding van Marc Coucke. Bravo zou bereid zijn de tribune van Oostende over te kopen voor 13 miljoen euro en nog eens 7 miljoen euro op tafel te leggen om de schulden die Oostende heeft openstaan af te betalen aan Coucke. Die laatste zou al akkoord zijn gegaan met de deal. Meteen neemt hij daarmee wraak op Dierckens. Die had Coucke in de gordijnen gejaagd door op de VRT te verklaren dat Coucke de basis had gelegd voor het bijna faillissement van Oostende. verwees daarmee naar de kaduke verkoop van Oostende die Coucke moest regelen wanneer hij eigenaar werd van Anderlecht. Nog diezelfde dag kwam het tot een publieke woordenwisseling tussen Coucke en Dierckens in de tribune van Oostende waar Anderlecht die dag moest spelen. (Lees verder onder de foto)

Frank Dierckens (links) naast Peter Callant, de verzekeringsmakelaar die Oostende als stroman van Marc Coucke overnam.

De komst van Bravo is ook goed nieuws voor de Oostendse CEO Patrick Orlans. Die leeft op voet van oorlog met Dierckens. Wanneer de Amerikanen komen, kan Dierckens vertrekken en blijft Orlans. Dierckens zegt dat hij een lokale verankering wil en zegt te beschikken over een akkoord met een Luxemburgse investeringsmaatschappij. Alleen, die laatste heeft geen akkoord met Marc Coucke. Dierckens heeft nu tijd tot 15 januari om een alternatief te formuleren. Maar de kans dat hij slaagt lijkt weinig waarschijnlijk. De Amerikanen willen alvast snel vooruit gaan al was het maar om te vermijden dat er de komende weken spelers van Oostende zouden vertrekken bij de ploeg. (Lees verder onder de foto)

Ivan Bravo

Voor Marc Coucke is de deal alvast niet onbelangrijk. Wanneer Oostende failliet gaat, wordt de stad Oostende automatisch eigenaar van de tribune en blijft Coucke achter met de openstaande bankleningen. En met de Amerikanen kan meteen een punt worden gezet achter de onverkwikkelijke saga waarmee Coucke in 2018 zijn ploeg Oostende zogezegd verkocht aan Peter Callant. Later bleek dat allerlei schulden bij die verkoop verdoken bleven open staan. Wanneer Dierckens instapte in het kapitaal van de kustploeg viel hij dan ook van de ene verbazing in de andere.