VOETBALGELD – Roland Duchâtelet verkoopt nukkig Charlton aan sjeik uit Dubai

Een protestmars waarbij supporters in 2016 Charlton ten grave dragen. Voor de Britse populaire pers was het dossier van Charlton en Duchâtelet gesneden brood waarbij de duivelse niet-Britse eigenaar beladen werd met alle zonden.

De 73-jarige industrieel Roland Duchâtelet verkoopt zijn Britse voetbalploeg Charlton Athletics aan de groep East Street Investments uit Dubai. Duchâtelet kocht Charlton in 2014 voor 14 miljoen pond. Zijn vraagprijs nu was 60 miljoen pond. Toch beleefde Duchâtelet niet veel plezier aan zijn Brits voetbalavontuur. Hij kreeg nooit voeling met de Londense supporters die zich al snel keerden tegen de Belgische eigenaar van hun club. Wanneer die laatste ook nog eens de Belgische juriste Katrien Meire CEO maakte van de club leek het hek helemaal van de dam. Na fors tegenvallende resultaten achtervolgden boze supporters Duchâtelet tot in zijn thuisstad Sint-Truiden.

De juriste Katrien Meire, afkomstig uit Tongeren, werd in 2014 als 29 jarige neofiet door Roland Duchâtelet aan het hoofd geplaatst van de Londense club Charlton Athletic. Ze zou er keihard botsen met de Londense voetbalmentaliteit die geen buitenlandse indringers toelaat. Dat werd des te erger wanneer Charlton ook nog eens zakte naar tweede klasse. Na drie jaar bloed, zweet en tranen verliet Meire, beschimpt als ‘nightmeire’, de Londense club. Ze wist haar nederlaag te relativeren, maar toch bleef het een nederlaag. Deze zomer werd ze de operationele manager van Club Brugge.



Roland Duchâtelet verloor misschien wel zijn humeur in Engeland maar niet zijn geduld. Liever dan zomaar te vluchten, zweette hij zijn moeilijkheden uit en zocht geduldig naar een overnemer. Nu vond hij die in Dubai en wel bij sjeik Saeed Bin Tahnoun Bin Mohammed Al Nahyan. De verkoop moet wel nog officieel worden goedgekeurd door de English Football League. De nieuwe eigenaar haastte zich om te zeggen dat hij onmiddellijk zou in overleg gaan met de supporters om de toekomst van de club te bespreken. Enige tijd terug omschreef Duchâtelet de Londense ploeg nog als ‘een financieel kerkhof’.