Familie Roland Duchâtelet [26]

Vermogen € 1 587 535 000
Gekend als Melexis
Activiteit Productie van geïntegreerde schakelingen
Inplanting Sint-Truiden
Tendens Stijgend
Huidige positie 26


Roland Duchâtelet is bij het grote publiek gekend als de oprichter en voorzitter van de politieke partij Vivant maar nog meer als investeerder in voetbal. Nochtans is Duchâtelet in de eerste plaats ondernemer. Zo is hij voorzitter van de holding X-Trion die onder meer de beursgenoteerde bedrijven Melexis en F-Fab controleert. Melexis brengt geïntegreerde schakelingen aan de man, die voornamelijk verwerkt worden in sensoren voor de auto-industrie in Europa en Noord-Amerika. Melexis wedijvert op dat vlak met industriële wereldreuzen zoals het Amerikaanse Motorola. X-Fab maakt de chips in opdracht van onder meer Melexis. Daarnaast was Duchâtelet ook eigenaar van de holding Elex. Die groep verkocht zijn filiaal Sensor-Nite voor 225 miljoen euro in cash aan Sensata Technologies. Elex haalde even voordien ook nog eens 43 miljoen, gedeeltelijk in aandelen, uit de gedeeltelijke verkoop van zijn filiaal Epiq aan het Filipijnse IMI.

Eind jaren negentig stapte Duchâtelet met zijn eigen politieke beweging Vivant ook de politieke arena binnen. Iedereen een basisloon en de belasting op arbeid vervangen door belasting op toegevoegde waarde. Een eenvoudige boodschap, maar ingewikkeld verkocht door Duchâtelet. Het sloeg niet aan bij het brede publiek. Na herhaaldelijke pogingen om alleen door te gaan sloot Duchâtelet zich aan bij de Open VLD van Guy Verhofstadt. In 2007 haalde hij voor zichzelf en zijn medewerkster Nele Lijnen twee van de negen liberale Senaatszetels binnen. Duchâtelet werd ook eerste schepen in Sint-Truiden maar kwam al snel in conflict met burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a).

Zijn voetbalinvesteringen zijn misschien nog het meest typerend. Als voorzitter en eigenaar van Sint-Truiden maakt hij in 2011 plots bekend dat hij voor 41 miljoen euro eigenaar wordt van Standard. Zijn partner Marieke Höfte blijft wel eigenaar van de nv Stayen, een vastgoedvennootschap die een winkelcentrum bouwt in en rond het voetbalveld van Sint-Truiden. Ondertussen kocht hij voor zijn zoon Roderick voor 4 miljoen euro ook nog eens de Hongaarse club Újpest FC. Over de overname van Standard vertelde Marieke Höfte het volgende: ‘Geloof me, het gaat Roland niet om de macht die sommige andere clubvoorzitters misschien wel nastreven. Roland wil alleen maar macht omdat je zonder macht geen zaken kan verwezenlijken. Zonder macht en geld is het moeilijk iets te bereiken. Hij had het gevoel als voorzitter van STVV bij de Bond niet altijd ernstig te worden genomen. Wat is er dan fout aan om ernaar te streven dat men wel rekening houdt met wat je zegt? Zijn volgende project, een Benelux-competitie, maakt nu gewoon meer kans.’

Midden 2015 verkocht Duchâtelet Standard de Liège aan de Waalse ondernemer Bruno Venanzi. Hij boekte daarbij als onderdeel van de overnameprijs 10 miljoen kapitaal af van de ploeg, een operatie die op heel wat kritiek stuitte. Korte tijd later nam hij de Limburgse ploeg Sint-Truiden terug over en maakte er zijn echtgenote Marieke Höfte voorzitter van. In 2017 maakte hij bekend dat hij definitief uit het voetbal stapt. Sint-Truiden werd verkocht aan een Japans bedrijf en ook Charlton werd te koop gezet.