VOETBALGELD – Duchâtelet adept Katrien Meire wordt COO van Club Brugge

Katrien Meire

In de pers las ik dat Charlton fans wisten waar en wanneer ik de trein nam. Ze vertelden dat ze me onder de trein zouden gooien wanneer ze me zagen. Bijna altijd, wanneer ik op trein wachtte, keek ik om me heen. Je weet nooit wanneer je die ene gek tegen het lijf loopt.” De 34-jarige Limburgse Katrien Meire beleefde een nachtmerrie als CEO van de Londense voetbalploeg Charlton waar Roland Duchâtelet haar had geparachuteerd. Nu wordt ze manager bij Club Brugge, de ploeg van Bart Verhaeghe die steeds meer professioneel wordt geleid. Duchâtelet zelf werkt ondertussen geduldig verder aan zijn terugtocht uit het voetbal. Zo verkocht hij recent de Spaanse tweedeklasser Alcorcon. Voor 14 miljoen euro.

De ondernemer Roland Duchâtelet verenigt een aantal eigenschappen in zich. Zo weet hij zich te omringen met jonge, beloftevolle krachten. De juriste Katrien Meire, afkomstig uit Tongeren, was er daar één van. In 2014 werd ze als 29 jarige neofiet door Roland Duchâtelet aan het hoofd geplaatst van de Britse club Charlton Athletic. Ze zou er keihard botsen met de Londense voetbalmentaliteit die geen buitenlandse indringers toelaat. Na drie jaar bloed, zweet en tranen verliet ze de Londense club. Ze wist haar nederlaag te relativeren, maar toch bleef het een nederlaag. Nu keert ze langs de grote poort terug in België. Ze wordt de operationele manager van Club Brugge. Ze krijgt controle over het management op matchdagen, voor het stadion, de leveranciers, de horeca en het nieuwe trainingscentrum in Westkapelle. Vincent Mannaert blijft CEO, maar gaat zich toeleggen op het sportief beleid. Bob Madou, de rechterhand van Steven Martens toen die CEO was van de voetbalbond, wordt de niet-sportieve baas. Hij krijgt het commerciële beleid rond sponsors, bedrijven en fans. (Lees verder onder de foto)Misnoegde Charlton supporters verpesten het verjaardagsmaal van Roland Duchâtelet in Sint-Truiden.

Roland Duchâtelet is ondertussen geduldig. Dat is een andere eigenschap van de miljardair. Tijd is zijn bondgenoot. Hij is nog steeds op zoek naar een overnemer voor Charlton. Hij laat zich niet opjagen door de ontgoochelde Britse fans die tot in Limburg zijn ontslag kwamen eisen. Doorgaans op agressieve manier. Tijd is geld. Nu werd bekend dat de Limburgse hoofdaandeelhouder van Melexis zijn Spaanse tweedeklasser AD Alcorcon verkocht heeft aan een groep Amerikaanse investeerders onder leiding van de miljardair David Blitzer. En wel voor 14 miljoen euro. De Alcorcon-kopers zijn eigenaars van Wall-Street-investeringsfondsen. Blitzer is samen met zijn compagnon Joshua Harris ook mede-eigenaar van grote professionele teams in de VS, de Philadelphia 76’ers (basketbal) en de New Jersey Devils (ijshockey). De twee zijn ook aandeelhouder van de Engelse voetbalclub Crystal Palace. Een andere co-investeerder is Ivan Bravo. De Spanjaard is naast bestuurder bij de Engelse club Leeds United de grote baas van de Qatarese Aspire Academy. Dat opleidingscentrum-investeringsfonds is eigenaar van de eersteklasser Eupen. Bravo is ook technisch directeur van de voetbalbond van Qatar, dat in 2022 het WK voetbal organiseert.

Eerder verkocht Duchâtelet al Sint-Truiden aan de Japanse groep DMM. Com. Het vastgoed behield hij echter. Ook in Londen met Charlton controleert hij een uniek stuk vastgoed dat hij niet zo maar uit handen zal geven.