Duchâtelet verkoopt vermaledijde Charlton

Een YouTube filmpje van de Charlton supporters.

De ondernemer Roland Duchâtelet heeft de Engelse derdeklasser Charlton Athletic verkocht aan een groep investeerders gelinkt aan The Australian Football Consortium. Duchâtelet kocht Charlton in januari 2014 en koesterde er initieel grootse plannen mee. Maar dat werd allemaal niets. De tweedeklasser Charlton zou promoveren naar de Premier League, zo beloofde de ondernemer, maar het tegendeel gebeurde. Charlton zakte naar de derde klasse. Vanaf dat moment kwam het niet meer goed tussen de Belgische voetbaleigenaar en de Britse supporters. Die viseerden meer en meer de persoon van Duchâtelet, zowel letterlijk als figuurlijk.



Charlton bevestigde de verkoopplannen. Volgens de BBC werd in februari al een overnameprijs bedongen. Wanneer de verkoop zou afgerond moeten zijn, liet de club niet weten. Als het aan de supporters ligt, zo snel mogelijk. Al eind 2016 zakte een groep Britse supporters zelfs af naar Sint-Truiden om er het verjaardagsfeestje van de 70-jarige Duchâtelet te verpesten. Voormalig CEO Katrien Meire, door de supporters “Nightmeire” genoemd, vertrok eerder al bij Charlton, zij is nu aan de slag bij Sheffield Wednesday.

Roland Duchâtelet kocht in december 2013 het Duitse Carl Zeiss Jena en in januari 2014 het Engelse Charlton Athletic FC en het Spaanse AD Alcorcón. Zijn zoon Roderick is voorzitter van de Hongaarse ploeg Újpest FC. In België controleerde hij eerst Sint-Truiden, later Standard en daarna opnieuw Sint-Truiden. Nu bezit hij enkel nog het vastgoed van de Limburgse club en trekt hij zich systematisch terug uit de voetbalwereld. In interviews stelde Duchâtelet dat het voetbal eigenlijk niets voor hem is. Het is veel te irrationeel en niet beheersbaar met een bedrijfsmatige benadering.