VOETBALGELD – Marc Coucke clasht met heel Oostende

Frank Dierckens in zijn provocatief interview op de Zevende Dag.

Ik ga heel eerlijk zijn.” Frank Dierckens, voorzitter van de financieel noodlijdende eersteklasser KV Oostende, herhaalde die zin tot drie maal toe gisterenmiddag in een interview met de VRT televisie. En hij was alvast duidelijk. KVO moet nog 6,2 miljoen euro aan haar vroegere eigenaar Marc Coucke. Die laatste nam 3 miljoen euro sponsorgeld mee van Oostende naar Anderlecht. En er stonden nog 3,5 miljoen euro betalingsverplichtingen open. En KVO moet nog twee jaar huur achterstal betalen voor de tribune die eigendom is van Coucke, ook goed voor 2,4 miljoen euro. Coucke aanhoorde dat alles en ontstak in woede. Ten eerste gooi je die cijfers niet zomaar op straat. Ten tweede, zeker al niet twee uur voor beide ploegen tegen elkaar op het veld komen. Coucke spoedde zich in wat dan een “Franse colère” noemt naar Oostende om er publiek te clashen met Dierckens.

Dierckens vecht om te overleven met KVO. Dat is duidelijk. De ploeg heeft 2,5 miljoen euro vers kapitaal nodig om zijn licentie veilig te stellen. En het is moeilijk om nieuwe investeerders aan boord te krijgen wanneer die zien dat Marc Coucke als een financieel zwaard van Damocles boven de ploeg hangt. Nog volgens Dierckens houdt Coucke al acht maanden het been stijf en wil hij geen financiële toegevingen doen. Wat die toegevingen kunnen zijn, is niet onmiddellijk duidelijk. Maar in dit dossier zijn wel meer zaken onduidelijk. Zo horen we niets meer van Peter Calant, de verzekeringsmakelaar die Oostende in eerste instantie en in zeven haasten overnam van Marc Coucke om het voor die laatste mogelijk te maken eigenaar te worden van Anderlecht. Coucke noemde Callant zijn vriend maar het werd nooit echt duidelijk welke financiële afspraken bestonden tussen beide. Dierckens liet vallen dat de overeenkomst tussen Coucke en Callant moest herzien worden. Wat was de echte rol van Callant in dit verhaal?



Eens aangekomen in Oostende kwam het onmiddellijk tot een woordenwisseling tussen Coucke en Dierckens. “Ik heb nooit zaken gedaan met Dierckens. Dat hij nu alles op mij steekt, vind ik echt niet kunnen.” zo zei Coucke achteraf. “’Heb ik dan leugens verteld?’, vroeg ik Coucke, maar daar had hij geen antwoord op. Ik betreur dit, want voetbal moet gescheiden blijven van zaken.” reageerde de KVO voorzitter. Coucke stond nog een vernedering te wachten. Hij kreeg de raad beter niet in de tribune plaats te nemen om niet de woede van de Oostende-supporters op te wekken. Dus vertrok hij dan maar in stilte. “Ik had nooit gedacht hier zo’n dag te beleven.” was zijn commentaar. Terug in de wagen had hij genoeg dingen om over na te denken. Anderlecht verloor kansloos van Oostende. Met Vincent Kompany op het veld en Frank Vercauteren naast het veld. Het leken wel twee hanen in één kippenren.