Verzekeringsagent Peter Callant koopt KV Oostende maar wie betaalt aan Marc Coucke?

Peter Callant op de persconferentie vandaag in Oostende.

Vreemd verhaal vandaag in KV Oostende. Marc Coucke stelde er de nieuwe eigenaar voor van KV Oostende. Dat wordt de verzekeringsagent Peter Callant, een oude bekende van Coucke en een kleine sponsor van de ploeg. Financiële details konden niet worden gegeven want de deal moet nog worden afgewerkt. Peter Callant bouwde een mooie zaak uit maar weegt hooguit 3 tot 5 miljoen euro. Waar haalt hij de 30 miljoen euro vandaan die Coucke vraagt? In de miljardairskringen van Marc Coucke reikt hij nog niet tot hun enkels. Het ziet er naar uit dat Coucke genekt is door de tijdsdruk. Er waren grote geïnteresseerde overnamekandidaten maar die haakten af onder die druk. Om u een idee te geven. Roland Duchâtelet verkocht Sint-Truiden aan de Japanse marketinggroep DMM. Die hadden vier maanden de tijd nodig om de ploeg door te lichten. Miljonairs kopen geen kat in een zak. Ik vrees dat Coucke Peter Callant heeft moeten uitvinden. Er volgen nog spannende dagen in Oostende.Hoeveel aandeelhouders er van het nieuwe Oostende zullen zijn, is niet bekend. Volgens Coucke zal Callant wel minstens 51 % van de club bezitten. Vraag is echter wie Coucke 30 miljoen euro zal betalen. Dat is zowat het minimum bedrag dat circuleerde in en rond het overnamedossier waarvan de prospectus lekte in de pers.

Peter Callant beheert een netwerk van verzekeringsmakelaars met kantoren in Oostkamp, Brugge en Heist in West-Vlaanderen, Ghelamco Gent in Oost-Vlaanderen, in Antwerpen en Tongeren in Limburg. De groep staat naar eigen zeggen voor een totaal premie-incasso van 110 miljoen euro en een 100-tal medewerkers. Laat u niet misleiden door die premie-incasso. Dat is het bedrag aan geïncasseerde premies dat het bedrijf van Callant op zijn beurt moet doorstorten aan de verzekeringsmaatschappijen waar hij mee werkt. Daarop wordt dan een marge genomen. (Lees verder onder de foto)

Callant maakt geen groepsrekeningen bekend. Dus moeten we gaan kijken naar zijn aparte vennootschappen. Dat zijn er een 8-tal. Een deel van die vennootschappen zijn middelgrote verzekeringsagenten die Callant heeft overgekocht. Dus daar zitten ook schulden op. Drie van vennootschappen wegen elk 1 miljoen euro, de rest valt daar fors onder. Op zich een mooie prestatie maar niet goed genoeg om een voetbalploeg van 30 miljoen euro te kopen van een miljardair.

Wat moeten we concluderen uit wat vandaag is gebeurd? Dat Coucke onder druk staat om KV Oostende te verkopen. Dat een aantal grote overnamekandidaten hebben afgehaakt onder die tijdsdruk. Ze vinden Oostende misschien wel interessant maar hebben meer tijd nodig om alles te onderzoeken vooraleer ze beslissen. Dat Coucke dan maar een eigen oplossing heeft uitgewerkt waarbij Peter Callant als tussenpersoon opdraaft. Er volgen nog spannende dagen in Oostende.