VOETBALGELD – Marc Coucke en Anderlecht: 27 miljoen euro verlies

Het gaat niet echt goed met RSC Anderlecht, de eerste klasse ploeg van Marc Coucke. Op de laatste raad van bestuur werd de balans opgemaakt van het seizoen 2018-2019. Die balans resulteerde in een verlies van 27 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat verlies nog beperkt tot ‘slechts’ 6 miljoen euro. De raad van bestuur met de slechte cijfers was blijkbaar geen wandeling door het park. Er werden flink wat verwijten over en weer gestuurd tussen de bestuurders. Wat Marc Coucke nog meest moet verontrusten is de vaststelling dat de voorlopige balans, nog niet voorgelegd aan de revisor of de algemene vergadering, al werd gelekt naar de pers. Dat getuigt niet van een serene sfeer vol vertrouwen.Het gaat om de eerste jaarrekening die werd opgemaakt over het beleid van Marc Coucke. De sterke stijging van het verlies is haast uitsluitend toe te schrijven aan sportieve elementen. In het seizoen 2017-2018 speelde Anderlecht Champions League (CL). Maar het eindigde pas derde in de reguliere competitie dat jaar. Paars-wit speelde dus slechts Europa League vorig seizoen en het verschil met de CL bedraagt al snel 15 miljoen euro.

Tweede zware verliespost voor Anderlecht zijn de uit de pan swingende personeelskosten. Vorig seizoen betaalde Anderlecht op een gegeven ogenblik tegelijkertijd vier hoofdtrainers. Die vier, René Weiler, Hein Vanhaezebrouck, Fred Rutten en Karim Belhocine, werden allen ontslagen. Voeg daar nog het ontslag van Luc Devroe als sportief directeur aan toe met een opstapvergoeding van 400.000 euro, en je komt aan minstens 2 miljoen euro opzegvergoedingen.

De loonmassa zelf gaat voor het grootste deel naar de spelerskern die sportief onder de maat blijft. Zo is de kans ondertussen onbestaande dat Anderlecht volgend seizoen Champions League speelt. Om uit de rode cijfers te komen zal Anderlecht spelers moeten verkopen. En dat druist in tegen alles wat de ploeg in het verleden heeft gezegd. De vraag stelt zich ook of Anderlecht intussen nood heeft aan vers kapitaal? En wie zal dat inbrengen?