VOETBALGELD – Marc Coucke en de strategische terugtocht van Anderlecht

Niet gedacht dat we dat nog eens zouden meemaken. Ondernemer Marc Coucke die zich strategisch terugtrekt om zijn wonden te likken. Reculer pour mieux sauter? Of een strategische terugtocht uit angst voor wat nog komen moet? Feit is dat het bestuur van de vroegere topploeg RSC Anderlecht een open brief aan de buitenwereld heeft gericht. Daarin wordt het huidig seizoen een overgangsjaar genoemd. Pas binnen drie jaar wil Anderlecht terug aan de top staan. De verjonging van de ploeg kon niet worden opgevangen door ouder talent dat door verwondingen buitenspel is gezet. De reacties op de achterwaarste tocht door het stof van de Anderlecht bestuurders zijn niet altijd even positief.Bedoeling van Anderlecht is om dit seizoen aan te knopen met de verloren voetbalidentiteit: aanvallend, attractief en technisch. Volgend seizoen is de doelstelling Europees voetbal en meedoen voor een plaats in de top vier. Pas daarna, in 2021-2022, behoort een ticket voor de Champions League tot de ambitie. Volgens RSCA zijn drastische wijzigingen nodig. En de leiding waarschuwt ook: “No club is too big to fail.”

De open brief, eigenlijk zijn het er twee, een korte voor wie niet veel tijd en geduld heeft en een lange versie voor wie alle details en excuses wil doorgronden, de open brief dus werd niet overal even goed ontvangen. Stephan Keygnaert, chef sport van Het Laatste Nieuws, zegt verbijsterd te zijn. Hij heeft al langer een moeilijke relatie met Anderlecht. “Stiekem konden wij de voorbije maanden nog affectie voelen voor het aristocratische – op het arrogante af – je-m’en-foutisme van Vincent Kompany en de bestuurstop. Zij lachten je net niet in je gezicht uit. Zo kreeg je vanuit Neerpede soms een appje: ‘Je kent er niks van. Je weet niet waarmee we bezig zijn.’ Of dan ging Vincent voor de ogen van de kwijlende Belgische pers doodleuk met een Engelsman babbelen.” Nu is het dus over and out volgens Keygnaert. Hoogmoed komt voor de val, lijkt hij te zeggen. “RSC Anderlecht – met uitzondering van de trouwe soldaat Michael Verschueren – heeft vijf maanden gezwegen, en alleman uitgelachen. Nu schreeuwen ze en vragen ze alleman om begrip.”

De komende weken moet Anderlecht een erg zwaar parcours afleggen. In de beker moet het Club Brugge verslaan als laatste strohalm om alsnog kans te maken op Europees voetbal. In de competitie moet het uit op Standard, thuis tegen Brugge en Genk, uit tegen Antwerp en vlak na nieuwjaar nog eens tegen Club Brugge. Je zou voor minder koudwatervrees krijgen.