UPDATE – Mithra en Anderlecht: de moeilijke dagen van Marc Coucke

Marc Coucke met zijn echtgenote.

Het werd aangekondigd als een ‘megadeal’. Drijvende kracht achter het bedrijf Mithra François Fornieri noemde het een droomscenario. Zijn bedrijf zou eindelijk zwaar cashen op haar hormonale anticonceptiering Estelle. De beurskoers van Mithra zou door het dak gaan. Maar het tegenovergestelde gebeurde. De koers van Mithra viel met 10% terug, mee onder druk van negatieve analyses van bankiers en vermogensbeheerders. Slecht nieuws voor Marc Coucke die 16 % controleert van Mithra. In plaats van een mooie winstgroei zag Coucke de waarde van zijn Mithra participatie met 18 miljoen euro afnemen. En alsof dat nog niet genoeg is, komen daar nog eens de catastrofale resultaten bovenop de Coucke haalt met zijn voetbalploeg Anderlecht. In plaats van mee te strijden aan de top, moet Anderlecht vechten tegen de degradatie. Marc Coucke had het zich allemaal anders voorgesteld.

Het Luikse farmabedrijf Mithra gaat met de Australische farmaspeler Mayne Pharma Estelle op de markt brengen in de VS. Estelle is de anticonceptiepil die Mithra ontwikkelt op basis van natuurlijk oestrogeen. Mithra heeft volgens het akkoord zicht op minstens 295 miljoen dollar aan vooraf- en mijlpaalbetalingen in cash en aandelen, zo klonk het. Maar bij beleggers vielen die berichten in dovemansoren. In plaats van enthousiast te reageren en aandelen bij te kopen, dumpten ze Mithra aandelen 10 procent lager.Het marketingenthousiasme van de Mithra-deal werd door bankanalisten al snel gestript tot zijn ware grootte. Dart geldt onder meer voor de verkoopverwachting voor Estelle. In een persbericht zegt Mayne dat Estelle op zijn hoogtepunt meer dan 200 miljoen dollar aan omzet kan opbrengen in de VS. Dat is echter fors minder dan wat bijvoorbeeld het beurshuis KBC Securities poneerde. Die had het over een hogere verkoop van 472 miljoen euro. In eerste instantie zal Mithra ook ‘slechts’ 9 miljoen dollar cash incasseren. De rest moet later volgen. Het gebrek aan enthousiasme kan ook te maken hebben met de nieuwe partner van Mithra, het Australische Mayne Pharma. Dat bedrijf is geen pharmagigant. Meer zelfs, in beursomvang is het kleiner dan Mithra. Beleggers hadden liever een grote distributiepartner zoals Pfizer of Bayer gezien. Mayne Pharma kon wel surfen op het nieuws. Het aandeel ging op de beurs van Sydney bijna 20 % hoger. Mithra krijgt in twee schijven een belang van 9,6 procent in Mayne Pharma en krijgt een zitje in de raad van bestuur.

Anderlecht

Naast het harde cijferwerk, krijgt Coucke ook nog een persoonlijke opdoffer te verwerken. Zijn megaplan om zijn ploeg Anderlecht met Vincent Kompany in de vaart der volkeren te sturen, valt als een dode schildpad neer in het stof. Op 9 wedstrijden haalde Anderlecht amper 6 punten.Van de 27 die er te halen waren. De Brusselse ploeg kijkt daarmee al aan tegen een achterstand van 14 punten op de nummer één in de rangschikking, rivaal Club Brugge.

De populaire pers maakt ondertussen vele analyses. Zwak punt blijft Vincent Kompany, de ster die door Coucke werd binnengehaald als deus ex machina en die dus nu ontgoochelt. In de technische staf wordt Vincent Kompany veel te weinig intellectueel uitgedaagd, klinkt het. Assistenten Jonas De Roeck en Pär Zetterberg, die al op post waren voor Kompany, doen weliswaar hun best, maar de coach Simon Davies en Junior Ngalula bieden nauwelijks tegengewicht. Het is een beetje Kompany’s eigen schuld: hij had erop aangedrongen om die twee om zich heen te krijgen, nochtans wetend dat ze hem altijd gelijk zouden geven.

Kompany zou nu op zoek gaan naar een nieuwe en echte coach die wel op kan tegen zijn eigen sterke persoonlijkheid. De stervoetballer beseft dat het geen goeie beslissing was om zich te omkaderen met vooral jaknikkers. Hij wil zijn staf hervormen en onderzoekt alle pistes. Er circuleren nu namen zoals Besnik Hasi, Ariël Jacobs, Frank Vercauteren en Johan Walem. Vraag is hoe diep de zakken van Coucke nog zijn voor Anderlecht. En waar de moraal moet vandaan komen om het Anderlecht verhaal voor de zoveelste keer terug op de sporen te zetten.

UPDATE

Opmerkelijk kwam er vandaag ook nieuws in beide dossiers, nieuws dat telkens werd opgezet door de entourage van Coucke. Mithra komt met een nieuw persbericht waarin nogmaals dezelfde argumenten worden toegelicht als in het initiële bericht. Anderlecht van zijn kant ontslaat technisch directeur Frank Arnesen en trekt Frank Vercauteren aan als nieuwe sportief directeur.