François Fornieri [63]

Vermogen € 356 441 000
Gekend als Mithra
Activiteit Ontwikkeling van geneesmiddelen
Inplanting Luik
Tendens Stijgend
Huidige positie 63


François Fornieri onderscheidt drie etappes in de opbouw van zijn vermogen. De eerste fase start in 1999 wanneer hij samen met professor Jean-Michel Foidart het bedrijf Mithra Pharmaceuticals op start als een spin-off van de Luikse universiteit. In die eerste fase mikt het bedrijf op de gynaecologen met een aanbod van producten voor vrouwelijke hygiëne en voedseladditieven die zonder voorschrift kunnen worden verkocht. Op die manier verwerft het bedrijf zich enige naambekendheid in de sector en kan het gaan samenwerken met grotere farmaceutische groepen.

In een tweede fase werpt Fornieri zich op de ontwikkeling van generische hormonale producten in combinatie met de commercialisering van algemene generische geneesmiddelen. Mithrta zet daarbij succesvol in op de ontwikkeling van zowel generische als nieuwe anticonceptiepillen. De markt van het bedrijf breidt zich uit buiten de Benelux tot Frankrijk en Duitsland.

In een derde fase staan twee projecten centraal: de ontwikkeling van Estelle, een natuurlijke anticonceptiepil en de ontwikkeling van Donesta, een geneesmiddel inzetbaar tegen de gevolgen van de menopauze.

Koken kost geld en dat is zeker zo in de farmaceutische sector. En hier komt Marc Coucke op de proppen. In eerste instantie onderschreef die een plaatsing van privaat kapitaal bij Mithra voor 40 miljoen euro. Samen met andere investeerders, waaronder Bart Versluys, bracht deze investeringsronde 55 miljoen euro op. In de zomer van 2015 volgt dan het betere werk met de introductie op de beurs van Brussel. Het bedrijf haalde daarbij net geen 80 miljoen euro op. Die middelen moeten dienen om de producten Estelle en Donesta definitief op de markt te krijgen. Fornieri controleert nu 34 % van het bedrijf, Marc Coucke is goed voor 17 procent.