UPDATE – Beslag op bankrekening van Stéphane Moreau is ook slecht nieuws voor François Fornieri

Deurwaarders hebben deze week de banken bezocht die de privé-rekeningen aanhouden van Stéphane Moreau, Pol Heyse en Bénédicte Bayer, drie ex-toplui van de Luikse intercommunale Nethys. Ze hebben er meteen bewarend beslag gelegd op de rekeningen. De nieuwe bewindvoerders van de intercommunale eisen 15 miljoen uittredingsvergoedingen terug van het drietal waarvan 11,6 miljoen alleen al van Stéphane Moreau. Die nieuwe bewindvoerders zijn Renaud Witmeur et Laurent Levaux, respectievelijk vertrouwelingen van Laurette Onkelinx (PS) en Didier Reynders (MR). Deze nieuwe wending is meteen ook slecht nieuws voor de Luikse ondernemer François Fornieri. Die stond immers aan het hoofd van het verloningscomité van Nethys wanneer de omstreden vergoedingen werden toegekend.Bij zijn vertrek uit Nethys incasseerde Moreau 9,1 miljoen euro aan uittredingsvergoeding en 2,5 miljoen euro via een groepsverzekering. Pol Heyse ontving 1,5 miljoen euro als onkostenvergoeding en 0,7 miljoen euro via de groepsverzekering. Via de éénzijdige actie willen Witmeur en Levaux verhinderen dat het drietal zichzelf onvermogend verklaart door de rekeningen leeg te maken. De banken moeten nu onmiddellijk het saldo op de rekeningen bekend maken en bevriezen. De betrokkenen kunnen zich binnen de 30 dagen verzetten tegen die actie.

De ommekeer in het omstreden Nethys-dossier kwam er op initiatief van PS-kopstuk Elio Di Rupo die net de nieuwe Waalse minister-president was geworden. Onmiddellijk daarna werd de verkoop van drie Nethys dochters VOO, Elicio en Win ongedaan gemaakt. Samen met de Luikse farma ondernemer François Fornieri, gekend van zijn bedrijf Mithra, had Moreau een verdoken verkoop opgemaakt waarbij Fornieri voor een appel en een ei eigenaar werd van het windenergiebedrijf Elicio en het ICT-bedrijf Win. Later zou Moreau dan terug CEO worden van die groep. Maar dat feest ging dus niet door. Het is nu dus des te meer pijnlijk dat François Fornieri eigenlijk ultiem groen licht gaf om aan Moreau een uittredingsvergoeding uit te keren van 9,1 miljoen euro. In dit dossier werden al huiszoekingen uitgevoerd door het Luikse gerecht bij Moreau en Fornieri.

UPDATE

In een reactie op de RTBf zegt de advocaat van Stéphane Moreau dat zijn cliënt niets illegaals heeft gedaan met het ontvangen van de vergoedingen. Hij wijst er ook op dat er na belastingen een stuk minder van wordt uitgekeerd dan de getallen die in de pers worden geventileerd.