François Fornieri: van eigen kunsthuis tot eigen huiszoeking

François Fornieri op de Luikse regionale TV bij de voorstelling van zijn “Maison Alexandre”

Het zijn turbulente weken voor de Luikse ondernemer François Fornieri. Begin oktober maakte zijn bedrijf Mithra, waarin ook Marc Coucke participeert, een doorbraak bekend in de verkoop in de VS van haar hormonale anticonceptie ring Estelle. Vorige week stelde hij feestelijk zijn kunsthuis “Maison Alexandre” voor, genoemd naar zijn zoon. Dit privé museum met zijn eigen collectie maakte van Fornieri de culturele ster van de Luikse notabelen. Maar gisteren kreeg hij in zijn privé woning dan weer speurders over de vloer van het Luikse parket. Tijdens een huiszoeking gingen die op zoek naar sporen van corruptie waarbij Fornieri samen met de omstreden politicus Stéphane Moreau zou gepoogd hebben het windkrachtbedrijf Elicio over te nemen van de Waalse intercommunale Nethys zonder daar echt iets voor te betalen.

Het parket van Luik voerde gisteren 21 huiszoekingen uit in het dossier van de Waalse intercommunale Nethys. Twee van die minder aangename bezoeken vonden plaats in de privé woningen van Stéphane Moreau en François Fornieri. De eerste was jarenlang de sterke man van Nethys, daarin gesteund door de Waalse socialisten van de PS. Samen met Fornieri zette hij het plan op om het windkrachtbedrijf Elicio, een dochter van Nethys, voor een symbolisch bedrag over te nemen. Tot de nieuwe Waalse minister-president Elio di Rupo een streep trok door die plannen. En meteen ook klacht neerlegde tegen beide spilfiguren. Wat onder meer resulteerde in de huiszoekingen van gisteren. De speurders zijn daarbij onder meer op zoek naar sporen van corruptie.Het gerechtelijk onderzoek naar Nethys, en haar moederbedrijf Enodia, wordt geleid door de Luikse onderzoeksrechter Frédéric Frénay. Die is gespecialiseerd in economische misdaad. Hij wordt bijgestaan door speurders van de centrale dienst voor bestrijding van corruptie. Eén van de pijlers van het onderzoek zijn de vennootschappen die onder de naam Ardentia zijn opgericht door Fornieri. Via Ardentia zou de Luikse ondernemer windkrachtbedrijf Elicio en het digitaal dienstenbedrijf Win overnemen van Nethys voor een symbolisch bedrag. Moreau zou later CEO en aandeelhouder van de groep Ardentia worden. Tegelijkertijd werd de Waalse kabelmaatschappij VOO zonder slag of stoot verkocht aan een Amerikaans investeringsfonds. Maar die hele constructie werd erg discreet opgezet, ze mocht het daglicht niet te fel zien. Tot de krant Le Soir getipt werd over de zaak en het deken boven Ardentia wegtrok. En Elio di Rupo ingreep. 

Maison Alexandre

In het “Maison Alexandre” stelt Fornieri zijn privé collectie kunstwerken tentoon. In eerste instantie voor private bezoeken maar hij sluit niet uit dat op bepaalde momenten ook het brede publiek toegang krijgt tot de collectie. Bij de voorstelling van het kunsthuis werd ook een wagen onthuld die werd ontworpen en gemaakt door Fred Krugger. Deze Waalse kunstenaar ontwierp tot op vandaag enkel motorfietsen. Op vraag van Fornieri produceerde hij nu de FD, zijn eerste wagen. Die moet meteen ook het pronkstuk worden van “Maison Alexandre”. Hierbij de reportage die Luikse regionale televisie maakte van het event.