François Fornieri maakt Rijkste Belgen gelukkiger met Amerikaanse megadeal van Mithra

François Fornieri

Het hing al enkele maanden in de lucht en nu is het zover: de Luikse farma ondernemer François Fornieri is er in geslaagd met zijn bedrijf Mithra zijn hormonale anticonceptiering Estelle vaste voet aan de grond te laten krijgen in de VS. Gigant Mayne Pharma gaat Estelle verkopen in de VS. Daarmee opent Fornieri drie wegen naar cash. Mayne gaat tot 295 miljoen dollar vooraf betalen. Mithra verwerft bijna 10 % van de Mayne aandelen. En Mithra krijgt recht op een deel van de verkoopopbrengsten van Estelle. Dat is goed nieuws voor Fornieri maar ook voor Marc Coucke en Bart Versluys die financieel mee in het Mithra verhaal stapten. Ultiem worden ook nog de Rijkste Belgen Stijn Van Rompay, Roland Duchâtelet, Jos Sluys en Christian Dumolin beter van de deal. Zij waren bij de eerste aandeelhouders van Uteron Pharma, opgericht door Mithra-topman François Fornieri, en bakermat van Estelle.

Het kostte Mithra, het Griekse woord voor vagina, ruim tien jaar en meer dan 100 miljoen euro om de anti- conceptiepil Estelle door alle onderzoeksproeven te loodsen. Estelle is een anticonceptiepil op basis van estetrol, een hormoon dat voorkomt bij foetussen en dat Mithra kan namaken via een complex productieproces. Omdat het een natuurlijk hormoon is, heeft het minder ongewenste neveneffecten dan bestaande hormoonbehandelingen. Mayne en Mithra gaan 20 jaar samenwerken in de verkoop van Estelle. Die verkoop kan gecumuleerd oplopen van 4,5 tot 9 miljard euro. 6 miljard is een streefdoel. De participatie van 9,6 % die Mithra gaat verwerven in Mayne is dan weer goed voor 50 miljoen dollar. Het Amerikaans bedrijf, beursgenoteerd in Australië, betaalt daar bovenop bijna 300 miljoen dollar in cash, afhankelijk van het afronden van de verdere verkoopprocedure van Estelle.



Mithra is voor 28 % in handen van Fornieri, tot voor enkele dagen nog de gebeten hond in het Waalse politieke dossier van de intercommunale Nethys. Marc Coucke controleert 16 % van het bedrijf, Bart Versluys staat voor 4,5 %. Zij worden dus mee beter van de Amerikaanse megadeal van Mithra. Maar er is meer. Het succes van Estelle is ook goed nieuws voor de ondernemers Stijn Van Rompay, Roland Duchâtelet, Jos Sluys en Christian Dumolin. Zij waren destijds aandeelhouder van Uteron Pharma, opgericht door Mithra-topman François Fornieri. Uteron, waarbinnen Estelle groeide, werd in 2013 verkocht en belandde bij Actavis. In 2015 slaagde Fornieri erin Estelle terug te kopen van Actavis. Hij verbond er zich daarbij toe over een periode van 9 jaar 250 miljoen euro uit te betalen aan de voormalige Uteron-aandeelhouders.