Jos Sluys [86]

Jos Sluys

Vermogen € 314 835 000
Gekend als ex-Arinso, Saffelberg
Activiteit Software toepassingen
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 86


Jos Sluys studeerde in 1986 af aan de VUB als burgerlijk ingenieur. In 1988 trad hij in dienst bij de Belgische Unilever-dochter Iglo-Ola waar hij onder meer verantwoordelijk was voor consumentenmarketing. In 1992 trad hij in dienst als consultant bij SAP België, de Belgische dochter van de gelijknamige Duitse groep. Deze softwareproducent was top of the bill als ontwikkelaar die bedrijven aan globale oplossingen helpt voor hun volledige organisatie. Sluys wist daar perfect op in te spelen.

In 1994 richtte hij Arinso op. Eén jaar later haalde hij zijn eerste grote klant binnen, en die kon meteen tellen. Het ging om Petrofina, de grootste industriële multinational die België op dat moment nog rijk was. Een jaar later werden kantoren geopend in Nederland en Frankrijk. In 1997 was Arinso actief in tien landen. Sluys bracht Arinso naar de beurs en bleef 60 procent van het bedrijf controleren. In 2007 wordt Arinso overgenomen door Northgate voor 375 miljoen euro. Jos Sluys introduceert de opbrengst van die verkoop in de nieuwe holding Saffelberg Investments. Die investeert zowel in harde als in zachte bedrijven.

In 2011 werd bekend dat Saffelberg 5,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd in Ammado, een organisatie die liefdadigheidsinstellingen en geldschieters met elkaar in contact brengt. Het merendeel van de vijftig medewerkers van Ammado is gevestigd in Ierland, maar het hoofdkwartier is gebaseerd in het Zwitserse Zug, in de nabijheid van tal van grote liefdadigheidsinstellingen. Bedrijven als Astra-Zeneca, Nokia en Coca-Cola deden al een beroep op de diensten van Ammado. Saffelberg Investments kreeg een startkapitaal van 240 miljoen euro mee, voor 190 miljoen euro contanten, ingebracht door Sluys zelf. Saffelbergs opmerkelijkste investering is een belang van bijna 10 procent in de Gentse financial planner Optima. Het fonds zit ook in het kapitaal van het biotechnologiebedrijf Pharma-NeuroBoost, van de specialist in promotieartikelen en relatiegeschenken Gemaco en van het Waalse groeibedrijf Uteron Pharma.

Met een kwart van de aandelen wordt Jos Sluys, in december 2013, co-eigenaar van het offshore windpark Norter. Hij koopt zowel in de Noordzee als in Servië onderdelen van Electrawinds. Luc Desender, de stichter van Electrawinds, moet nog zo’n 10 miljoen euro aan Jos Sluys. Critici vragen zich dan ook af of hij zijn schulden aflost met de aandelen van Electrawinds. Want uit mailverkeer van financierder Jos Sluys aan Belfius blijkt dat Luc Desender zijn aandelen in pand gegeven heeft aan derden.