Juridisch steekspel rond Optima houdt aan – strafzaak opnieuw uitgesteld

Jeroen Piqueur (Foto: Belga Images)

De strafzaak tegen de failliete Optima Bank sleept zich tergend verder. Het faillissement van Optima in juni 2016 werd gevolgd door een uitgebreid strafonderzoek met Jeroen Piqueur als hoofdverdachte. De voormalige Optima-topman, zijn zoon Ruben en dochter Rebecca werden al in december 2017 aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Jeroen Piqueur wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen, witwaspraktijken, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Op 20 februari werd de zaak officieel ingeleid voor de Gentse correctionele rechtbank maar Hans Rieder, de advocaat van Piqueur diende onmiddellijk een wrakingsverzoek in tegen de drie zetelende rechters. Het Gentse hof van beroep besliste daarop dat het verzoek van Rieder ongegrond was. Waarop het parket een boete vorderde van Piqueur van 20.000 euro wegens belemmering van de rechtsgang. Waarop Piqueur samen met Rieder besliste Cassatieberoep aan te tekenen in de zaak van de wraking. Waarop de zaak werd uitgesteld naar 21 mei.

De strafzaak heeft de curatoren ondertussen niet tegengehouden om het dossier van het faillissement verder af te werken. Ze hebben tot nog toe 91 miljoen euro opbrengsten gerealiseerd bij het faillissement van Optima Bank, waar weliswaar nog kosten moeten worden van afgetrokken. Het garantiefonds, dat tussenkomt om de tot 100.000 euro gewaarborgde spaargelden uit te keren aan klanten van de bank, is volledig vergoed. Spaarders die meer hadden dan 100.000 euro bij Optima hebben ook uitzicht op hun geld, maar een snelle uitkering zit er niet in. Daarvoor wachten de curatoren de nu uitgestelde strafzaak af. In dat dossier kunnen immers nog verbeurdverklaringen van bepaalde bezittingen en of gelden volgen. De curatoren hebben ondertussen nog om en bij 30 miljoen euro in kas.



Een aantal rekeninghouders staan te boek als institutionele klanten en vallen niet onder het garantiefonds. Hun vorderingen worden betwist. Zij zullen wellicht moeten hopen om als gewone schuldeiser zoveel mogelijk te recupereren. Bij die partijen zitten onder meer de Vlaamse Energieholding, het Vlaams Audiovisueel Fonds, de gemeente Boortmeerbeek en een aantal Waalse lokale besturen. De curatoren hebben ook nog een burgerlijke procedure lopen tegen de banktoezichthouder Nationale Bank van België (NBB). Ze verwijten de toezichthouder dat ze niet snel genoeg heeft opgetreden. Jeroen Piqueur heeft eveneens een procedure lopen tegen de NBB. Volgens Piqueur was het faillissement niet nodig en heeft de NBB dat uitgelokt. Al die burgerlijke procedures moeten in principe wachten op de uitkomst van de strafzaak.

In de strafzaak wil het parket in totaal twaalf hoofdrolspelers voor de strafrechter brengen. Onder hen bevinden zich Jeroen Piqueur, zijn zoon en schoonzoon en voormalig socialistisch minister Luc Van den Bossche die van 2011 tot 2015 CEO was van Optima Bank en nadien voorzitter werd van de vastgoedtak Optima Global Estate. Ook Jos Sluys, die via zijn investeringsvehikel Saffelberg een minderheidsaandeel in de bank bezat, moet zich eveneens verantwoorden. Volgens het parket was zijn betrokkenheid niet te goeder trouw.