De families Peterbroeck en Van Campenhout [70]

Vermogen € 424 982 000
Gekend als Degroof Petercam
Activiteit Vermogensbankier
Inplanting Brussel
Huidige positie 70


Etienne Van Campenhout en Jean Peterbroeck zijn de grondleggers van het vermogen dat ze opbouwden voor hun respectievelijke families. Van Campenhout leerde Peterbroeck kennen in de kelders van de Brusselse beurs, waar de twee wisselagenten hun makelaarskantoortje hadden. Beiden besloten in 1968 samen te gaan in een fusie die later uitgroeide tot de Petercam, de belangrijkste beursmakelaar van België.

Etienne Van Campenhout was bijna voorbestemd om actief te worden in de financiële wereld. Hij trad immers in de voetsporen van zijn vader die kort na de Grote Depressie in 1928 van start ging als beursmakelaar. De zoon Van Campenhout studeerde en haalde vier diploma’s, in België en in de VS. Nog in de VS liep hij stage liep op Wall Street bij de later door Merrill Lynch opgeslokte zakenbank White Weld.

Van Campenhout stond tevens bekend als een diepgelovig man. In zijn vrije tijd was hij een ambitieus tuinier. Hij bouwde de hectaren grote tuin van zijn middeleeuwse woning Kreftenbroeck in Sint-Genesius-Rode uit tot een unicum.

Ook Jean Peterbroeck is geboren in een familie van effectenmakelaars. Hij ging rechten en economie studeren aan de UCL en behaalde een MBA in de VS. Ook Peterbroeck liep stage op Wall Street. Onder leiding van Van Campenhout en Peterbroeck groeide Petercam uit tot een gevestigde waarde op de Belgische financiële markt.

Jean Peterbroeck werd één van de vurigste verdedigers van de Brusselse beurs. In 1981 werd hij lid van de beurscommissie, de instelling die toezicht hield op de Brusselse beurs en de voorloper van de huidige FSMA. In 1987 werd hij voorzitter van de beurs van Brussel. Het was onder zijn leiding dat de Bel20, de index met 20 Belgische steraandelen, er kwam in maart 1991. Als voorzitter, en later in diverse functies bij de Brusselse beurs, ijverde Peterbroeck hard voor een sterk financieel Brussel. Hij integreerde de Brusselse beurs ook met de beurzen van Amsterdam en Parijs tot Euronext, later ook in associatie met New York.

Beide wisselagenten lieten na de eeuwwisseling het management van Petercam over aan een nieuwe generatie. Petercam slaagde er in ook een aantal experten in de markt te zetten. De bekendste onder hen is Geert Noels die in 2009 Petercam verliet. Ondertussen werd de druk op Petercam steeds groter om zijn activiteiten te verbreden naar bancaire diensten. In 2014 volgde de fusie met de grootste Belgische vermogensbank Degroof. Beide families controleerden daarop samen 21 % van het nieuwe gefusioneerde Degroof Petercam. In 2023 werd die fusie bank verkocht aan e Franse groep Crédit Agricole. De families Petercam en Van Campenhout verkochten op dat moment mee hun aandelen en incasseerden daarmee 324 miljoen euro.