Christian Cigrang verankert 310 miljoen euro in Bank Degroof-Petercam

Christian Cigrang (Foto: RV)

De Franse bank Crédit Agricole legt via haar Belgische dochter Indosuez Wealth Management 1,2 miljard euro op tafel voor de overname van 80 % van de bank Degroof-Petercam, de grootste vermogensbankier van België. Die laatste wordt daarmee gewaardeerd op 1,55 miljard euro. De overname is mee geregeld door de Antwerpse redersfamilie Cigrang die onder impuls van Christian Cigrang overblijft als enige Belgische aandeelhouder, goed voor 20 % van de bank of een vermogen van 310 miljoen euro. De grootste begunstigde van de overname zijn de families Petercam en Van Campenhout. Zij fusioneerden hun vermogensbeheerder Petercam in 2015 met Bank Degroof. Nu passeren ze nogmaals langs de kassa, goed voor 325 miljoen euro. Cigrang controleerde de bank samen met de holding Cobepa van de familie de Spoelberch, goed voor 12 %, en met de vier historische familiale aandeelhouders Philippson, Haegelsteen, Schockert en Siaens, samen goed voor 19%. Die vier laatstgenoemde families incasseren samen 294 miljoen euro. Cobepa mag 186 miljoen euro bijschrijven op haar bankrekening. Andere aandeelhouders zijn naast het management enkele financiële instellingen en individuele aandeelhouders waaronder Guido Vanherpe, eigenaar van de voedingsgroep La Lorraine. Een groep van meer dan 200 kleine aandeelhouders zou samen 7,4 % van de bank controleren. Bank Degroof werd in 1877 opgericht door Franz Philippson, zoon van een Joodse rabbijn die vanuit Duitsland naar Brussel overkwam. U leest hier zijn verhaal.

Het was in 2015 groot nieuws in de financiële wereld, de fusie van Bank Degroof en beurshuis Petercam. Maar die fusie leverde nooit op wat er werd van verwacht. Grote cultuurverschillen zorgden er voor dat de verwachte schaalvoordelen niet konden waargemaakt worden. Bovendien botste Degroof met de Belgische toezichthouders wegens falende antiwitwascontroles en zwakke IT-systemen. In 2022 betaalde de Luxemburgse dochter van de bank 28,9 miljoen euro aan de Belgische staat om op die manier een veroordeling wegens witwassen te vermijden. Dat alles zorgde er voor dat het management van de bank danig werd door elkaar geschud. Philippe Masset, die overstapte van de bank ING, moest de fusie met Petercam in goede banen leiden. Maar in 2019 werd hij bedankt voor bewezen diensten. Hij werd opgevolgd door de econoom Bruno Colmant, die de banden met de prudentiële toezichthouders moest herstellen en intern de activiteiten reorganiseren. Colmant werd op zijn beurt opgevolgd door Hugo Lasat. De bank staat nu voor een winst 76 miljoen euro gerealiseerd op 71 miljard euro onder beheer. De aandeelhouders kregen een dividend van globaal 45,5 miljoen euro. Een aantal aandeelhouders vinden die return te laag. Dat duwde de verkoop van de bank mee in een stroomversnelling.



De fusie in 2015 leverde alvast een eerste financieel voordeel op voor de aandeelhouders op dat moment van beide groepen. Opzet was dat die aandeelhouders gelijk konden instappen in de nieuwe gefusioneerde bank. Om dat te doen zette Degroof 105 miljoen euro opzij in de vennootschap Degroof Equity. In 2019, vijf jaar later, werd daarvan 91 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders van de vroegere bank, met name de familie Cigrang, de AB Inbev grootaandeelhouders de Spoelberch en de historische aandeelhouder, de familie Philippson. Volgens onze berekeningen incasseerde de familie Philippson 20 miljoen euro. 34,5 miljoen gaat naar de families Cigrang en de Spoelberch. Nog eens 37 miljoen gaat naar de andere stichters aandeelhouders, onder meer de families Schockert, Haegelsteen en Siaens. Degroof Equity moest een garantieperiode in acht nemen van vijf jaar vooraleer de fondsen te kunnen uitkeren. De families Peterbroeck en Van Campenhout, de aandeelhouders van Petercam, hebben daar geen vijf jaar op gewacht. In de jaren 2014 en 2015 voorafgaand aan de fusie keerden ze zichzelf 73 miljoen euro aan dividenden uit. Dat laatste wijst al op wat doorgaans de ‘cultuurverschillen’ wordt genoemd tussen de twee fusie groepen. Vorig jaar werd Degroof Equity opgedoekt. (Lees verder onder de foto)

Alain Philippson (Foto: Belga Images)

Enkel de familie Cigrang blijft dus nu aan boord van de vermogensbankier. Hun participatie in de bank zit vervat in de Luxemburgse holding Cldn Finance. Die incasseert een meerwaarde van om en bij 200 miljoen euro op de huidige transactie. De familie is vertegenwoordigd in de raad van bestuur van hun vertrouwenspersoon Frank van Bellingen. Cigrang controleerde de bank samen met de holding Cobepa van de familie de Spoelberch en met de vier historische familiale aandeelhouders Philippson, Haegelsteen, Schockert en Siaens. Die vier laatstgenoemde families incasseren samen 294 miljoen euro. 28 % van de bank, goed voor een opbrengst nu van 434 miljoen euro, zit verspreid over het management, enkele financiële instellingen en private aandeelhouders. Tot die laatste groep behoort ook Guido Vanherpe die ook bestuurder is van de bank. Vanherpe is eigenaar van de voedingsgroep La Lorraine en ook bestuurder van Mediafin, de eigenaar van de financiële kranten De Tijd en L’Echo.