NIEUW – Superdividend van 160 miljoen euro voor de broers Cigrang

Christian Cigrang (Foto: RV)

De discrete Antwerpse redersfamilie Cigrang keert zichzelf over 2023 via de Luxemburgse holding CLdN Shipping een bruto dividend uit van 160 miljoen euro. Operationeel staat het havenbedrijf Cobelfret centraal bij de familie die in handen is van de broers Christian, Jean-Philippe, Pierre en Michel Cigrang maar operationeel wordt geleid door Christian Cigrang. CLdN Shiping staat dan weer centraal in de Luxemburgse holdingstructuur van de familie. De Luxemburgse holding staat voor een vermogen van 663 miljoen euro. De familie Cigrang is daarnaast ook de tweede grootste aandeelhouder van de grootste Belgische vermogensbank Degroof-Petercam. Globaal staat de familie voor een vermogen van 1,3 miljard euro.

Cobelfret/CLdN is uitgegroeid tot een logistieke reus. Het bedrijf is vooral actief in autotransporten tussen Europese havens. Het baat een vloot van meer dan dertig schepen voor rollend materieel (roro) uit, die over en weer varen tussen vooral Scandinavië, Groot-Brittannië, Nederland en ons land. Daarnaast is CLdN actief in het transport van droge massagoederen als steenkool en ijzererts, baat het overslagterminals in Zeebrugge en andere Europese havens uit, is het een van de grootste ferry-operatoren – vooral naar Groot-Brittannië – en heeft het honderden vrachtwagens op de baan.



Recent kwam Christian Cigrang vooral in het nieuws met de verkoop van de vermogensbankier Degroo-Petercam. De Franse bank Crédit Agricole legde via haar Belgische dochter Indosuez Wealth Management 1,2 miljard euro op tafel voor de overname van 80 % van de grootste vermogensbankier van België. Die laatste wordt daarmee gewaardeerd op 1,55 miljard euro. De overname is mee geregeld door Christian Cigrang. Die laatste blijft als enige Belgische aandeelhouder over, goed voor 20 % van de bank of een vermogen van 310 miljoen euro. De grootste begunstigde van de overname zijn de families Peterbroeck en Van Campenhout. Zij fusioneerden hun vermogensbeheerder Petercam in 2015 met Bank Degroof. Nu passeren ze nogmaals langs de kassa, goed voor 325 miljoen euro. Cigrang controleerde de bank tot aan de verkoop aan de Fransen samen met de holding Cobepa van de AB-Inbev familie de Spoelberch, goed voor 12 %, en met de vier historische familiale aandeelhouders Philippson, Haegelsteen, Schockert en Siaens, samen goed voor 19%. Die vier laatstgenoemde families incasseren samen 294 miljoen euro. Cobepa mag 186 miljoen euro bijschrijven op haar bankrekening. Andere aandeelhouders waren naast het management enkele financiële instellingen en individuele aandeelhouders waaronder Guido Vanherpe, eigenaar van de voedingsgroep La Lorraine. Een groep van meer dan 200 kleine aandeelhouders zou samen 7,4 % van de bank hebben gecontroleerd.