Familie Hurbain [71]

Bernard Marchant, CEO Groep Rossel

Vermogen € 420 410 000
Gekend als Le Soir / Rossel
Activiteit Media
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 71


De groep Rossel is met haar vlaggenschip, de krant Le Soir, de belangrijkste persgroep in het zuiden van het land. Rossel controleert naast Le Soir via Sud Presse ook de kranten La Meuse en La Lanterne. In 1996 haalde Rossel ook 38 procent binnen van de Noord-Franse groep La Voix du Nord. Indirect verwierf Rossel daarmee een participatie in de uitgeverij IPM die La Libre Belgique en La Dernière Heure uitgeeft. Rossel controleert verder 75 procent van de enige Duitstalige krant van België, Grenz-Echo. Met Vlan en Numéro 1 bezit Rossel de belangrijkste huis-aan-huisbladen in Franstalig België. Samen met Roularta controleert Rossel ook de financieel-economische kranten De Tijd en L’Echo. In 2019 kocht Rossel het tv-blad Ciné Télé Revue over, goed voor een oplage van 165.000 exemplaren. Niet alleen zijn ze actief in de geschreven media, maar ook in het audiovisuele. Zo hebben ze een participatie van 18 procent in de groep RTL Belgium.

Wanneer Robert Hurbain in januari 2001 overlijdt, worden de aandelen van de groep verdeeld onder zijn drie kinderen: Patrick, Christine en Nathalie. Zij hebben elk 20 procent van de Rossel-aandelen; 40 procent is in handen van de Franse groep Socpresse. Het dagelijks beleid berust bij Bernard Marchant, de echtgenoot van Christine Hurbain. Onder zijn impuls worden de aandelen van de groep in 2005 grondig herschikt. De Franse aandelen worden overgenomen en de familie controleert nu opnieuw het volledige bedrijf. Nathalie houdt zich buiten het bedrijf. Tegelijkertijd worden ook alle aandelen van La Voix du Nord overgenomen. In Nijvel wordt op dat moment een nieuwe drukkerij afgewerkt waar alle kranten van de groep moeten worden gecentraliseerd.

Met Marchand voert het bedrijf een expansieve overnamepolitiek, ook in Franrijk. Zo neemt de groep Rossel in 2020 de Noord-Franse regionale krant Paris-Normandie over. Rossel haalt het van de ook al Belgische groep IPM van de familie le Hodey. Bernard Marchant versterkt daarmee de aanwezigheid van zijn groep in Noord-Frankrijk. De Belgische groep was er al eigenaar van La Voix du Nord en kocht ook de noodlijdende Franse dagbladen Courrier Picard en Union de Reims over. Paris-Normandie was in handen van de Franse industrieel Jean-Louis Louvel. Die vroeg in volle coronatijd de juridische liquidatie van het mediabedrijf. De krant zag zijn oplage de voorbije jaren terugvallen van 51.000 naar 43.000. Maar vooral, de groep torste 7 miljoen euro schuld mee. Louvel wou die schuld afschudden om daarna de krant opnieuw op te kopen. Hij wou dat doen in een 51/49 combinatie met de familie le Hodey en hun bedrijf IPM, bekend van de krant La Dernière Heure. Maar dat was buiten de waard gerekend, in casu Bernard Marchant. Die formuleerde aan de rechtbank een beter bod en ondersteunde dat met zijn ervaring met andere Franse kranten, iets waar zowel Louvel als IPM niet tegenop kunnen.

In 2022 nam Rossel in een 50/50 verhouding met de mediagroep DPG van Christian Van Thillo de Franstalige commerciële tv-groep RTL over. Over datzelfde jaar werd een superdividend uitgekeerd van 21 miljoen euro.