Grootste Belgische vermogensbank Degroof Petercam komt in buitenlandse handen

De nu 84-jarige Alain Philippson, vroegere voorzitter van Bank Degroof, op een archieffoto uit 2015. (Foto: Belga Images)

De Bank Degroof Petercam wordt overgenomen door of de Franse bankreus Crédit Agricole of een Zwitserse vermogensbeheerder. Daarmee komt de grootste Belgische vermogensbankier, goed voor 70 miljard euro aan klantenactiva, in buitenlandse handen terecht. Dat is wat de krant De Standaard zegt te weten. Bank Degroof Petercam is nu in handen van onder meer de AB-Inbev aandeelhoudersfamilie De Spoelberch via hun holding Cobepa en de redersfamilie Cigrang. 21 procent van de bank is in handen van de families Peterbroeck en Van Campenhout, de vroegere aandeelhouders van het beurshuis Petercam dat in 2014 fusioneerde met Bank Degroof en zo de basis legde van de vermogensbank die dus nu in buitenlandse handen zou terecht komen. Ook de familie Philippson, de oprichter van Bank Degroof, is nog aandeelhouder. Met de verkoop van de bank zou een bedrag gemoeid zijn van 1,5 miljard euro.

Van de 70 miljard euro aan klantenactiva heeft Bank Degroof Petercam er 42,2 miljard van in eigen beheer. Grote concurrent van de bank is Bank Delen. Met een nettowinst van 76,4 miljoen euro doet Degroof Petercam het minder goed dan Delen. De bank heeft ook enkele moeilijke jaren achter de rug. In 2019 stelde de Nationale Bank dat de private bankier ernstige operationele dysfuncties vertoonde bij het opvolgen van de interne preventieve witwas procedures. De bank, die zich kenmerkt door een uiterste discretie, kwam daarmee in een negatieve perceptiestroom terecht. De Nationale Bank legde een aantal deadlines op om de interne controle bij te sturen.



De verkoop van de vermogensbeheerder is een zeldzame kans voor spelers die zich willen versterken op de Belgische markt, zo zegt De Standaard. Onder meer de Belgische staatsbank Belfius, ABN Amro, Crédit Agricole uit Frankrijk en twee Zwitserse spelers waaronder Lombard, werden al genoemd als mogelijke overnemer. Volgens waarnemers zouden dus vooral Crédit Agricole en een Zwitserse groep over goede kaarten beschikken. Belfius viel eerder af. Als prijskaartje circuleerde een bedrag van 1,5 miljard. Bij Bank Degroof Petercam werken ongeveer 1.400 mensen.