De grote Vlaamse ambities van François Fornieri (en de redding van Stéphane Moreau)

François Fornieri

De Luikse farma ondernemer François Fornieri werkt aan de deal van zijn leven. De man is nu vooral bekend als de motor van het farmabedrijf Mithra waar hij Marc Coucke heeft als vaste partner. Maar nu legt hij de fundamenten van een nieuw imperium op de as van de politiek verguisde Waalse intercommunale Nethys. Hij koopt niet enkel het ICT bedrijf Win over van Nethys maar ook de belangen in de Elicio energiegroep. Dat werpt Fornieri meteen in het hart van Vlaanderen. Met de specialist in windenergie Elicio neemt Fornieri een financieel risico over van 300 miljoen euro. Hij trekt nu een groep van investeerders aan die bereid zijn dit risico te delen. Ondertussen plaatst hij de politiek omstreden Stéphane Moreau aan het hoofd van zijn nieuwe holding Ardentia. Benieuwd of Marc Coucke zal volgen in de operatie die een strategische plaats kan opleveren in de Vlaamse energieproductie.

Het ziet er naar uit dat in Luik de financieel-economische netwerken sterker zijn dan de politieke krachten. De Waalse intercommunale Nethys stond maandenlang in het oog van een politieke storm van belangenvermenging en politieke hand- en spandiensten. Daarbij werden talrijke politieke slachtoffers gemaakt en gebracht. Die liepen tot in Vlaanderen wanneer bleek dat de PS-machine financiële banden had tot diep in het Antwerpse N-VA hart van Bart Dewever met het dossier Land Invest. Nu lijkt Nethys versneld te worden afgebouwd. Discreet, in stilte, tot de krant Le Soir de kat de bel aanbond en naar buiten bracht dat de Waalse kabeloperator VOO, tegenhanger van Telenet in Vlaanderen, door Nethys was verkocht aan de Amerikaanse investeerder Providence. Meteen was het politieke Waalse hek opnieuw van de dam.En dus nu blijkt dat François Fornieri de redder wordt van de Luikse financiële belangen. Om dat te doen richtte hij de vennootschappen Ardentia Tech en Ardentia Holding op. Beide worden geleid door Stéphane Moreau, de Luikse politicus-ondernemer die uitgehoest werd door de PS maar diep verankerd is in de Waalse financiële kringen. Fornieri en Moreau kennen elkaar al langer. Via de vroegere holding Ardentia Invest werd Moreau met het PS-gestuurde Ogeon-pensioenfonds aandeelhouder van Mithra, het succesvolle farmabedrijf van Fornieri waarvan onder meer ook Marc Coucke en Bart Versluys aandeelhouder zijn.

Nu koopt Fornieri het ICT bedrijf Win over van Nethys. Win is een BtoB bedrijf gespecialiseerd in communicatieprocessen. Maar belangrijker is dat Fornieri met Ardent ook de belangen van Nethys in Elicio overkoopt. Daarmee wordt Fornieri één van de belangrijkste aandeelhouders van de windmolenparken in de Noordzee en verovert hij een strategische positie in de energieproductie in Vlaanderen. Hij doet dat niet zonder risico’s te lopen. Elicio is beladen met 700 miljoen euro schuld. De helft daarvan ligt nu bij Fornieri. Hij zoekt mede-investeerders om die schuld te dragen. Het zal uitkijken zijn of Marc Coucke hiervoor zijn netwerk zal inschakelen. Fornieri kan nu alvast al rekenen op Pierre Meyers, nu nog voorzitter van Nethys en vroegere eigenaar van Cockerill Mechanical Industries. Meyers kondigde aan zich terug te trekken bij Nethys en Fornieri te zullen volgen.

Ook nu werd duidelijk dat Nethys kabeloperator VOO verkocht aan het Amerikaanse Providence, een lelijke streep door de rekening van zowel het Amerikaanse Telenet als het Franse Orange die beiden mee op vinkenslag lagen om TV-kijkend Wallonië binnen te halen. Ondertussen bevestigt Fornieri dat hij ook gevraagd werd om de krantengroep Vers l’Avenir over te nemen van Nethys, maar daar bedankte hij voor. Voor de Waalse krantengroep zouden nu nog vier andere pistes worden bekeken.