François Fornieri maakt zich klaar voor de grote sprong voorwaarts

De Luikse farma ondernemer François Fornieri gaat met zijn bedrijf Mithra 21 mensen extra in dienst nemen. De vloer van het bedrijf wordt herschikt wat het mogelijk moet maken 3 extra machines te installeren voor de productie van de anti-conceptiering MyRing. Tegen eind dit jaar wil Mithra een productiecapaciteit halen van 1 miljoen ringen per jaar. Indien alles loopt zoals verwacht, kan de ring volgend jaar te koop worden aangeboden in de Verenigde Staten en Europa. De beleggers reageerden euforisch. Het aandeel Mithra sprong van 25 naar 35 euro om te landen op 32 euro. François Fornieri ziet zijn vermogen stijgen met 74 miljoen euro tot 336 miljoen euro, goed voor 67ste plaats. Ook Marc Coucke en Bart Versluys delen in de vreugde.



Mithra, een spin-off van de universiteit van Luik, specialiseert zich in vrouwelijke hormonale producten. Belangrjkste doorbraak momenteel is de vaginale anticonceptiering MyRing. Die is op weg om te worden goedgekeurd door de strenge FDA (Food and Drug Administration) in de VS terwijl ook in Europa vergunningen lonken. In de VS werkt Mithra samen met Mayne Pharma. Die hebben ondertussen de eerste vooruitbetalingen gedaan. MyRing zou het eerste dergelijk product zijn op de Amerikaanse markt.

Momenteel is er slechts één productie-eenheid voor MyRing in de fabriek van Flémalle. Er komen er dus drie bij. Wanneer er geen kink in de kabel meer komt, is dat goed nieuws voor de aandeelhouders met voorop Fornieri, 30 % van Mithra, Marc Coucke, 17 % en diens zakenpartner Bart Versluys, 4,2 %. Coucke ziet zijn investering in Mithra aanzwellen met 40 miljoen euro. Bart Versluys gaat er 10 miljoen euro op vooruit.