Familie Van Rompay [444]

Stijn Van Rompay

Vermogen € 47 000 000
Gekend als ex-Docpharma
Activiteit Farmaceutische industrie
Inplanting Hoeilaart
Huidige positie 444


Leon Van Rompay begint zijn carrière als chemicus bij de farmareuzen Bayer en Glaxo. Begin jaren tachtig stapt hij over naar het Italiaanse farmabedrijf Zambon. Daar krijgt Van Rompay de leiding over Topgen, dat generische geneesmiddelen op de markt bracht. In 1999 zet hij de stap naar het ondernemerschap. Hij verzamelt een dertigtal medewerkers rond zich in Heverlee en richt Docpharma op.

Van Rompay komt uit een gezin met tien kinderen die allemaal zelfstandige zijn, hij is op dat moment de enige uitzondering. ‘Uiteindelijk haal ik mijn schade in’, bekent hij op dat moment aan Trends. Docpharma vertrekt met de ambitie om uit te groeien tot de leidende producent van generische geneesmiddelen, ‘witte medicijnen’ die de concurrentie aangaan met merkmedicijnen waarvan het patent is uitgedoofd. Docpharma trekt in juni 2001 naar Euronext Brussel en ontpopt zich tot de absolute beurslieveling. Op vier maanden tijd verzesvoudigt de waarde van het aandeel. In 2005 verkoopt Van Rompay zijn aandeel in het bedrijf voor bijna 47 miljoen euro aan de Indische groep Matrix, actief in dezelfde sector van de generische geneesmiddelen. Later wordt Matrix zelf opgekocht door het Amerikaanse Mylan.

Stijn Van Rompay is ondertussen de sterke man bij het Luikse bedrijf Uteron Pharma, specialist in anticonceptiva. Zo verhoogde hij in 2012 zijn kapitaal met 14 miljoen euro. Het bedrijf, waarvan Stijn Van Rompay een van de oprichters is, specialiseert zich in medicijnen voor vrouwen. Het werkt onder andere aan een anticonceptivum met natuurlijke hormonen. Bij de investeerders bevinden zich Christian Dumolin (Trustcapital), Roland Duchâtelet (Elex), Jean Stéphenne (GSK) en Jos Sluys (Saffelberg). Alhoewel er sprake is van een beursintroductie blijft die operatie uit. Uteron komt ultiem in handen terecht van de Amerikaanse groep Activis.

In 2021 werd Leon Van Rompay tijdelijk benoemd tot interim-CEO van het Luikse beursgenoteerde anticonceptiebedrijf Mithra nadat oprichter en referentie aandeelhouder François Fornieri in opspraak kwam in een corruptiedossier. Zoon Stijn Van Rompay bracht dan weer zijn bedrijf Hyloris naar de Brusselse beurs. Zoon Pieter Van Rompay was als bestuurder bij Van Rompay Management ook indirect betrokken bij Mithra. Van Rompay Management oefende twee bestuurdersmandaten uit bij het Luikse bedrijf. Pieter beheert verder de horeca investeringen van de familie waaronder de Antwerpse discotheek Ikon.