Familie Anita Vaxelaire [446]

Vermogen € 46 766 000
Gekend als John Goossens
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 446


Anita Vaxelaire is een dochter van wijlen Raymond Vaxelaire, destijds familiaal grootaandeelhouder van de groep GIB-Grand Bazar, nu Carrefour, lange tijd de grootste Belgische distributeur. Anita Vaxelaire kwam echter vooral in de belangstelling door haar huwelijk met John Goossens. Goossens werkte zijn middelbare studies af aan het Sint-Michielscollege te Brussel. In 1968 werd hij licentiaat in de economische en financiële wetenschappen aan de Université Catholique de Louvain, om zich tot 1971 te gaan specialiseren aan de Columbia-universiteit in New York. Hij ging er tegelijkertijd aan de slag bij General Motors. In 1971 keerde Goossens terug naar België en werd verkoopsdirecteur en vervolgens directeur-generaal bij het petroleumbedrijf Texaco. Zijn eerste stappen in de telefonie zette hij in 1989. Toen kreeg hij de leiding van de Antwerpse afdeling van Alcatel, de voormalige Bell Telephone Manufacturing Company. In 1995 volgde hij Bessel Kok op aan het hoofd van Belgacom, dat net daarvoor gedeeltelijk was geprivatiseerd. Het was de tijd van liberalisering en digitalisering van de sector. Goossens was verder voorzitter van de Koninklijke Automobielclub van België, beter gekend als Touring Wegenhulp. Het was tijdens een werkvergadering op het circuit van Francorchamps dat hij in 2002 op 57-jarige leeftijd plots is overleden. Hij werd opgevolgd door Didier Bellens.

Het huwelijk met John Goossens hield geen stand en eindigde in een scheiding. Toch bezorgde Anita Vaxelaire haar echtgenoot toegang tot de Belgische haute finance. Zo bekleedde Goossens bestuursfuncties bij TotalFina Elf, KBC, GBL, het VBO en het toenmalige VEV, het Vlaams Economisch Verbond. In 2000 werd hij door koning Albert II tot baron verheven in de adelstand. Het koppel heeft drie kinderen, twee zonen en een dochter.

Na de verkoop van de GIB-Group aan Carrefour herbelegde de familie Vaxelaire het familievermogen onder meer in bankaandelen. Zo werd ze een belangrijk aandeelhouder van de KBC-groep.