Familie Focquet [440]

Vermogen € 47 470 000
Gekend als Soconord
Activiteit Bewerking van staal
Inplanting Ukkel (Brussel)
Tendens Dalend
Huidige positie 440


De groep Soconord van de familie Focquet is sedert 1964 actief als producent en verkoper van stalen buizen, bestemd voor de olie-industrie en de aanleg van pijpleidingen. De afnemers bevinden zich daarbij vooral in Azië en het Verre Oosten. Soconord levert ook buizen toe voor de aanleg van pijpleidingen. Dat was ondermeer zo voor de aanleg van de aardgasleiding van Sonatrach in Algerije die 238 kilometer lang is. Ook in de Verenigde Staten was Soconord betrokken bij grote pijplijnprojecten.

Daarnaast is de familie Focquet via het bedrijf Inofer uit Mechelen actief als producent van machineonderdelen van koperlegeringen. Inofer levert ondermeer aan de auto-industrie, de luchtvaart, elektronicabedrijven en machinebouwers. Inofer maakt ondertussen deel uit van de groep Inoforges waarmee de familie ook productie-eenheden bezit in Polen en China.

Soconord beschikt ook nog over Socofin, een dochter die zich toelegt op financiële dienstverlening, vooreerst binnen de groep voor projectfinanciering. Socofin nam ook een aantal minderheidsparticipaties in beursgenoteerde bedrijven, ondermeer in de mediagroep Deficom. Die participatie werd enkele jaren terug afgestoten.

Soconord haalt een kwart van zijn omzet uit Afrika, voornamelijk Noord-Afrika. Zo was het Libië van kolonel Khadaffi een niet onbelangrijke markt voor het bedrijf. Soconord incasseerde al bij al zware klappen als gevolg van de Arabische Lente. Met name de activiteiten in Egypte vielen stil. Ook in Indonesië werden klappen geïncasseerd.