NIEUW – Hyloris herkapitaliseert dochter Hyloris Developments

Stijn Van Rompay (Foto: RV)

Het Luikse beursgenoteerde farmabedrijf Hyloris heeft 20 miljoen euro vers kapitaal gepompt in haar dochter Hyloris Developments om daarna een gelijkaardig bedrag aan overgedragen verlies af te boeken. Na die operatie beschikt Hyloris Developments over 29 miljoen euro aan kapitaal. Hyloris is een gespecialiseerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het heruitvinden en optimaliseren van bestaande geneesmiddelen. Referentie aandeelhouder van het bedrijf is Stijn Van Rompay die 27 % van de aandelen controleert. Die kwam vorig jaar in woelig vaarwater terecht na problemen inzake goed bestuur. Maar die moeilijkheden werden gecounterd door goed nieuws. Zo was er recent het bericht dat de Amerikaanse farma waakhond FDA de aanvraag goedkeurt om het middel Valacyclovir als oraal in te nemen oplossing in plaats van tabletten op de Amerikaanse markt te lanceren. Valacyclovir wordt voorgeschreven om infecties te behandelen die door het herpesvirus zijn veroorzaakt, zoals koortslip of gordelroos. In oktober velt FDA een oordeel over de aanvraag.

Hyloris Developments stelt 11 wetenschappelijke onderzoekers te werk in Europa en de Verenigde Staten. Valacyclovir, dat in de VS momenteel in tabletvorm verkrijgbaar is, wordt voorgeschreven voor de behandeling van virale infecties geassocieerd met herpesvirussen. De toediening van een oplossing in water laat toe meer gerichte dosissen te gebruiken dan wanneer wordt gewerkt met tabletten. Amerikaanse statistieken leren dat in 2022 5,5 miljoen recepten werden voorgeschreven voor meer dan 2,56 miljoen patiënten in de VS. In 2023 werden meer dan 577 miljoen tabletten verkocht in de V.S.



Hyloris legt zich toe op de herontwikkeling van geneesmiddelen die al zijn gepatenteerd. Het bedrijf heeft een brede, gepatenteerde portefeuille opgebouwd van 21 geherformuleerde en herontwikkelde geneesmiddelen met toegevoegde waarde die het potentieel hebben om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, zo luidt de officiële communicatie. Het gaat dan om geneesmiddelen die het potentieel hebben om aanzienlijke voordelen te bieden ten opzichte van bestaande alternatieven. Twee producten daarvan bevinden zich momenteel in een vroege fase van commercialisering in samenwerking met commerciële partners: Sotalol IV voor de behandeling van atriale fibrillatie en Maxigesic, een niet-opioïde postoperatieve pijnstiller.