NIEUW – Bart Versluys stapt nu ook in MDXHealth

De West-Vlaamse bouwondernemer Bart Versluys heeft zijn belang in het Waals-Amerikaanse kankerdiagnosticabedrijf MDX Health opgetrokken van 2,76 naar 5,48 %. Daarmee is Versluys één van de grotere aandeelhouders geworden naast hoofdaandeelhouder en biotech investeerder Rudy Mariën. Versluys stapte in de kapitaalverhoging die MDX Health eind augustus doorvoerde. Dat gebeurde tegen 0,85 euro per aandeel, de laagste uitgifteprijs die MDX Health ooit hanteerde. Een koopje dus, maar de risico’s zijn navenant. Versluys voerde de operatie, goed voor een investering van 1,88 miljoen euro, uit via zijn holding Scorpiaux. Meteen wordt MDX Health de derde investering van Bart Versluys in de farmaceutische sector naast het Luikse Mithra Pharmaceuticals, goed voor een participatie van 4,5 %, en de investering in Fagron voor 1.2 %. Bart Versluys kiest met Scorpiaux dan ook duidelijk voor investeringen in de farmaceutische wereld.



MDXHealth is als kankerdiagnosticabedrijf voornamelijk bekend om zijn prostaatkankertesten. MDxHealth ontwikkelde twee moleculaire testen die deel uitmaken van het traject dat urologen doorlopen in de diagnose van prostaatkanker. Een bloedtest geeft een eerste indicatie voor prostaatkanker. SelectMDx duidt op basis van een urinestaal vervolgens aan bij wie een prostaatbiopsie aangeraden is. De test reduceert de valse negatieve resultaten met 95 procent.

Toch vertaalt dit beloftevolle scenario zich niet onmiddellijk in de cijfers. Verkoopcijfers blijven laag. Via de kapitaalverhoging en een bijkomende lening krijgt MDX Health nu één jaar extra ademruimte. Dat wordt een laatste kans. In een reactie liet Rudy Mariën weten dat hij nog steeds gelooft in het bedrijf maar dat het voor hem na één jaar gedaan indien MDX Health geen betere verkoopcijfers kan voorleggen. Bart Versluys stapt dus mee in het risico.