Bart Versluys [122]

Bart Versluys

Vermogen € 246 450 000
Gekend als Versluys Bouwgroep
Activiteit Bouwgroep
Inplanting Oostende
Tendens Stijgend
Huidige positie 122


De naam Versluys werd in de vaart der volkeren gegooid in 2015 wanneer Marc Coucke 55 miljoen euro cash op tafel legde om de helft van de holding Versluys Invest te verwerven. Daar bovenop investeerde Coucke nog eens 20 miljoen euro in het bouwbedrijf. Voor Coucke was Bart Versluys, sterke man van de groep, geen onbekende. Versluys is immers een vaste sponsor van KV Oostende, op dat moment de voetbalploeg van Coucke. Sommigen noemden de deal dan ook een vriendendienst van Coucke, maar het is meer dan dat. Met Coucke moet Versluys doorgroeien van de bouw van klassieke appartementen naar grote immobiliënprojecten zoals bijvoorbeeld de creatie van een nieuw voetbalstadion voor KV Oostende.

Bij het bekend worden van de overname, stelde Coucke dat er een tekort is aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen aan de kust, waar Versluys onder meer samen met bouwgroep CFE werkt aan Oosteroever, een prestigieus megaproject dat het oostelijke havengebied moet omvormen tot een nieuw stadsdeel van Oostende. Met de financiële inbreng van Coucke reiken de ambities van Versluys veel verder dan de kuststreek en kijkt hij ook naar projectontwikkeling in de steden Gent, Antwerpen en Brussel. Ook overnames worden overwogen.Beide ondernemers lobbyden ook om de wetgeving omtrent mede-eigenaars te versoepelen. Einddoel is dat een “eenzame eigenaar” niet langer een heel gebouw kan blokkeren voor renovatie doeleinden.

Bart Versluys, leeftijdsgenoot van Coucke, bouwde Versluys al uit tot een meer gediversifieerde bouwgroep met onder meer belangen in commercieel vastgoed in Roemenië. Het familiaal bouwbedrijf zag het licht in 1908 en gaat er prat op aan de kust al 7.200 appartementen te hebben gebouwd. Bart Versluys verzamelde ondertussen alle belangen in zijn hand. Naast zijn industriële belangen beheert hij een portefeuille privé-vastgoed, onder meer in Knokke, en een kunstcollectie ter waarde van 17 miljoen euro.

Eind 2018 werd bekend dat Bart Versluys het “Fort Sint-Pol” in Knokke kocht. Dit domein van 50.000 m², in het hartje van de mondaine kuststad, behoort tot de meest kunstzinnige eigendommen van België. Het is in “Fort Sint-Paulus”, zoals het officieel heet, dat de kunstenares Niki de Saint Phalle in 1972 de “Dragon” bouwde, een speelhuis voor kinderen maar meteen ook haar eerste iconische woning. Versluys koopt het Fort over van de familie Nellens die decennia lang de concessie exploiteerde van de casino van Knokke. “Op middellange termijn wens ik er de ‘Fondation Versluys’ op te richten en er mijn privé collectie permanent te exposeren. Dit in combinatie met een spraakmakend museum geschikt voor toptentoonstellingen en bijhorende woonst. De bedoeling is om er in de geest van het verleden de site volledig te doen herleven met als centraal thema ‘Kunst’ als overkoepelend geheel.” zo zegt Bart Versluys.