Familie De Clercq [94]

Yves De Clercq

Vermogen € 303 600 000
Gekend als ex-Interparking
Activiteit Beheer van vermogen
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 94


Claude de Clercq was als waterski kampioen in 1957 te gast in de Verenigde Staten. Hij zag er de eerste ondergrondse parkeergarage en was meteen wild van het concept. Terug in Brussel bouwde hij meteen de eerste parkeergarage, klaar voor de Wereldexpo van 1958. Maar de Belg had het niet zo begrepen op dit nieuwe concept en de garage bleef leeg. De Clercq ging bijna failliet. De redding kwam van de groep Volkswagen. Die was op zoek naar een parkeerplaats voor 700 nieuwe Kevers. Het jonge bedrijf was gered.

Later volgden de overheidsinstellingen als huurder. Al snel sloot de familie De Clercq daarbij een akkoord met Charly De Pauw. In een 50/50-verhouding werden nieuwe grote parkings aangelegd, veelal onder het goedkeurend oog van de Brusselse toppoliticus Paul Van den Boeynants. In dat Brusselse milieu heerste in die jaren de wet van de gelijklopende ondersteuning. Zo was bijvoorbeeld Georges De Graeve jarenlang bestuurder in een aantal parkings van de groep.

De Graeve was niet alleen voorzitter van de Belgische Petroleumfederatie maar ook erevoorzitter van de oliegroep BP. Het was dan weer BP die in 1989 DEP-General Meat Products overnam, het vleesverwerkend bedrijf waarvan Christian Van den Boeynants, de zoon van Paul, gedelegeerd bestuurder was. Wanneer De Pauw zijn oog liet vallen op de Brusselse Noordwijk, stapte hij uit de parkingbusiness die werd omgevormd tot Interparking.

Ondertussen is Interparking uitgegroeid tot een Europese groep, aanwezig in 340 steden. Tel daarbij de parkings in luchthavens, ziekenhuizen en commerciële centra die worden uitgebaat in de rand rond deze steden, dan heb je het over 670 parkings en meer dan 302.000 parkeerplaatsen (waarvan 94.000 parkeerplaatsen op de openbare weg) verdeeld over Duitsland, Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland en Roemenië. Zij vertegenwoordigen een omzet van 300 miljoen euro, waardoor Interparking een plaats in de topdrie onder de Europese marktleiders bekleedt.

De familie De Clercq heeft haar belang in de groep ondertussen afgebouwd tot 10 procent. Een deel van de opbrengst van de verkoop van haar belang in Interparking is gerecycleerd in de holding Imocobel en wordt voorzichtig herbelegd. Vastgoedgroep AG Real Estate heeft de overige 90 procent in handen. In 2014 verkocht de vastgoedgroep 39 procent van hun participatie aan de Canada Pension Plan Investment Board.