Familie Dhollander [93]

Vermogen € 312 343 000
Gekend als Dhollandia
Activiteit Productie van laadbruggen
Inplanting Belsele
Tendens Stijgend
Huidige positie 93


U hebt ze ongetwijfeld al zien rijden op de snelweg: vrachtwagens met achteraan op hun laadklep de merknaam Dhollandia. Omer Dhollander en zijn echtgenote Maria De Block richtten Dhollandia in 1968 op in Belsele. In 1987 verhuisden ze naar Lokeren. Onder de leiding van Dhollander groeide het bedrijf uit tot een van de grootste Europese constructeurs van hydraulische laadkleppen voor vrachtwagens. De groep produceert er meer dan 20.000 per jaar. Behalve laadkleppen fabriceert Dhollandia ook laadliften met een hefvermogen van 300 tot 16.000 kilogram. Het bedrijf wordt nu geleid door Omers kinderen, Jan en Nancy Dhollander.

In 2001 nam Dhollandia twee failliette concurrenten over: Solid en Trans Balans uit Turnhout. Drie jaar later breidde de vestiging in Lokeren fors uit. Er werd een aanpalend bedrijfsgebouw overgenomen en er kwam een nieuwe spuitcabine en twee transformatoren. Dhollandia stelt circa 400 personen tewerk en is aanwezig in tal van landen. De internetsite van het bedrijf getuigt van de internationalisering: er zijn versies van landen uit alle hoeken van de wereld. Van Koeweit tot in Uruguay.

Dhollandia maakt geen groepscijfers bekend maar de groep omvat wereldwijd een 30-tal vennootschappen. Achter de naam Dhollandia gaat een heuse multinational schuil waarvan de omvang onbekend is. Wij schatten de groepsomzet wereldwijd van Dhollandia op 200 tot 250 miljoen euro. De groep beschikt over verkoopantennes in 70 landen wereldwijd en productie eenheden in 5 landen. Enkele jaren terug werd een nieuwe fabriek gebouwd in de Amerikaanse staat North-Carolina, een investering van 30 miljoen dollar.

Omer Dhollander overleed in 2011. De ondernemer was een van de eersten die struisvogels, lama’s en andere uitheemse dieren introduceerde in het Waasland. Het bedrijf is nu in handen van broer en zus Jan en Nancy Dhollander. Laatstgenoemde is ook bestuurder van de ING Bank België.