Familie Dhollander [237]

Vermogen € 90 686 000
Gekend als Dhollandia
Activiteit Productie van laadbruggen
Inplanting Belsele
Tendens Stijgend
Huidige positie 237


U hebt ze ongetwijfeld al zien rijden op de snelweg: vrachtwagens met achteraan op hun laadklep de merknaam Dhollandia. Omer Dhollander en zijn echtgenote Maria De Block richtten Dhollandia in 1968 op in Belsele. In 1987 verhuisden ze naar Lokeren. Onder de leiding van Dhollander groeide het bedrijf uit tot een van de grootste Europese constructeurs van hydraulische laadkleppen voor vrachtwagens. De groep produceert er meer dan 20.000 per jaar. Behalve laadkleppen fabriceert Dhollandia ook laadliften met een hefvermogen van 300 tot 16.000 kilogram. Het bedrijf wordt nu geleid door Omers kinderen, Jan en Nancy Dhollander.

In 2001 nam Dhollandia twee failliette concurrenten over: Solid en Trans Balans uit Turnhout. Drie jaar later breidde de vestiging in Lokeren fors uit. Er werd een aanpalend bedrijfsgebouw overgenomen en er kwam een nieuwe spuitcabine en twee transformatoren. Dhollandia stelt circa 400 personen tewerk en is aanwezig in tal van landen. De internetsite van het bedrijf getuigt van de internationalisering: er zijn versies van landen uit alle hoeken van de wereld. Van Koeweit tot in Uruguay.

Omer Dhollander overleed in 2011. De ondernemer was een van de eersten die struisvogels, lama’s en andere uitheemse dieren introduceerde in het Waasland.