NIEUW – Opnieuw superdividend voor broer en zus Dhollander en hun verborgen parel Dhollandia

De Spaanse vestiging van Dhollandia in een voorstad van Madrid.

Het bedrijf Dhollandia, met hoofdzetel in Lokeren, keert over 2019 een dividend uit van 10,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat dividend nog een stuk aanzienlijker, 30,1 miljoen euro. Dhollandia is een toonaangevend producent van hydraulische los- en laadsystemen voor voertuigen. Het bedrijf is in handen van Jan en Nancy Dhollander, respectievelijk 55 en 51 jaar oud. Hun namen vinden we ook terug in de patrimonium holding Jana. Het vermogen van beiden samen stijgt tot 90 miljoen euro. En wellicht is dat een grove onderschatting. Dhollandia maakt geen groepscijfers bekend maar de groep omvat wereldwijd wel een 30-tal vennootschappen. Achter de naam Dhollandia gaat een heuse multinational schuil waarvan de omvang onbekend is. Wij schatten de groepsomzet wereldwijd van Dhollandia op 200 tot 250 miljoen euro.

Dhollandia kon zijn Belgische omzet vorig jaar licht optrekken van 79 naar 80 miljoen euro. De cash flow steeg van 10 naar 14 miljoen euro om te landen met een netto winst van 13 miljoen tegenover 8 miljoen in 2018. Daarnaast werd nog eens 8 miljoen euro omzet gehaald met het dienstenbedrijf Dhollandia Services. Het is zo goed als onmogelijk op korte termijn een volledig beeld te krijgen van de omvang van de groep Dhollandia. Achter deze ene Belgische vennootschap gaat een heuse multinational schuil die beschikt over verkoopantennes in 70 landen wereldwijd en productie eenheden in 5 landen.



Het bedrijf werd opgericht in 1968 en produceert dus al meer dan een halve eeuw hydraulische laadkleppen en liften. Het omschrijft zichzelf als Europees marktleider in die niche, met een productie van meer dan 50.000 stuks per jaar, en meer dan 750.000 stuks verkocht sinds 1968. De productie is sterk verticaal geïntegreerd, meer dan 90% van de gebruikte mechanische, hydraulische en elektrische onderdelen wordt in eigen fabrieken vervaardigd. De voorbije twee jaar werd een nieuwe fabriek gebouwd in de Amerikaanse staat North-Carolina, een investering van 30 miljoen dollar. De omzet in de nieuwe fabriek kan jaarlijks op om en bij 18 miljoen dollar worden geschat, zo blijkt uit Amerikaanse documenten. (Lees verder onder de foto)

Broer en zus Dhollander hullen zich in volledige discretie. Er is slechts één zeer summier gesprek terug te vinden en wel met Nancy Dhollander daterend uit 2010 wanneer het bedrijf een lokale award in ontvangst moest nemen. We schrijven ‘moest’ omdat niemand echt happig bleek te zijn om in de spotlight te gaan staan. ‘Mijn vader werkte bij een carrosseriebedrijf en zag brood in een eigen zaak’, aldus Nancy Dhollander ‘Op dat moment bestond er nog geen Belgische markt voor hydraulische laadkleppen, alles werd ingevoerd uit Duitsland. Mijn ouders verdienen de erkenning echt wel’, vertelt Nancy. ‘Ze zijn vanaf nul gestart en hebben het niet altijd makkelijk gehad. Mijn broer Jan, die al vanaf zijn achttiende in het bedrijf werkt, hield zich vooral bezig met de internationalisering van Dhollandia’.

Omer en Maria Dhollander lieten in 2000 het bedrijf over aan de kinderen en hun partners. Nancy Dhollander is gehuwd met Pol Derie, commercieel directeur van het bedrijf. De twee zonen van Jan Dhollander werken bij Dhollandia. De twee kinderen van Nancy Dhollander doen business- en ingenieursstudies.