NIEUW – Familie Dhollander, goed voor 312 miljoen euro, verheft zichzelf tot in onze Top 100

Nancy Dhollander. (Foto: ING)

De Oost-Vlaamse familie Dhollander scheert hoge toppen met hun bedrijf Dhollandia, Europees toonaangevend bedrijf in de productie en plaatsing van hydraulische laadkleppen op bestel- en vrachtwagens. Even succesvol als de familie industrieel is, is ze discreet naar de buitenwereld toe. Dhollandia wordt gecontroleerd door de holding Jana. Die naam staat voor broer en zus Jan en Nancy Dhollander die samen elk voor 50 % het bedrijf bezitten. Over het voorbije boekjaar dat afliep in september 2021 keert Jana een dividend uit van 10 miljoen euro. Nu twee jaar terug kocht Jana telkens 5 % eigen aandelen terug van Jan en Nancy Dhollander. De holding kreeg daarbij een waardering mee van 312 miljoen euro. Daarbij komt de familie op 78ste plaats terecht in onze ranglijst.

Nancy Dhollander is misschien nog meest bekend als bestuurder van de ING Bank België. Een fel begeerd bestuurdersmandaat dat op zich al wijst op de vermogensopbouw van de familie. Nancy Dhollander is gehuwd met Pol Derie, commercieel directeur van het bedrijf. Broer en zus Dhollander vertegenwoordigen de tweede generatie van het bedrijf dat werd opgericht in 1968. Het omschrijft zichzelf als Europees marktleider in de niche van hydraulische laadkleppen, met een productie van meer dan 50.000 stuks per jaar. De productie is sterk verticaal geïntegreerd, meer dan 90% van de gebruikte mechanische, hydraulische en elektrische onderdelen wordt in eigen fabrieken vervaardigd.



Dhollandia maakt geen groepscijfers bekend maar de groep omvat wereldwijd een 30-tal vennootschappen. Achter de naam Dhollandia gaat een heuse multinational schuil waarvan de omvang onbekend is. Wij schatten de groepsomzet wereldwijd van het bedrijf op 200 tot 250 miljoen euro. De groep beschikt over verkoopantennes in 70 landen wereldwijd en productie eenheden in 5 landen. Enkele jaren terug werd een nieuwe fabriek gebouwd in de Amerikaanse staat North-Carolina, een investering van 30 miljoen dollar.