Laurent Levaux stapt in Luikse politieke mierennest Nethys

Laurent Levaux
Laurent Levaux

Indien alles normaal verloopt, wordt Laurent Levaux vandaag bestuurder van de Luikse intercommunale Nethys. Levaux, onder meer gekend als aandeelhouder van het logistieke bedrijf Aviapartner, is goed vertrouwd met de Waalse politiek en dat zal ook nodig zijn. Onder sturing van de Waalse socialistische kopstukken van de PS, met de nieuwe Waalse minister-president Elio di Rupo voorop, wordt Nethys-kopstuk Stéphane Moreau vandaag opzij geschoven. Meteen wordt ook een streep getrokken door de plannen van farma-ondernemer François Fornieri om zo goed als gratis in te stappen in de windparkontwikkelaar Elicio (ex-Electrawinds) en het IT-bedrijf Win.

Stéphane Moreau was jarenlang de sterke man van de Parti Socialiste in Luik. Hij bouwde de energie-intercommunale Nethys uit tot een conglomeraat met een balanstotaal van 1,8 miljard euro. De groep controleert onder meer de energiebedrijven Fluxys, Elia, Luminus en Resa, kabeloperator VOO, de verzekeringsgroep Integrale, de mediabedrijven Les éditions de l’Avenir en BeTV en last but not least het pensioenfonds Ogeo. Dat laatste was opmerkelijk genoeg onder meer aandeelhouder van de Antwerpse vastgoedmaatschappij Land Invest die zoete broodjes bakte met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever.Onder druk van een aantal schandalen, waaronder Land Invest, bereidde Moreau zijn strategische terugtocht voor uit Nethys. Enkele maanden terug zette hij een structuur op waardoor de windparkontwikkelaar Elicio en het IT-bedrijf Win voor 2 euro, inderdaad, in handen zou komen van een consortium waar Moreau zelf deel van uitmaakte samen met Nethys-bestuurder en Mithra-CEO François Fornieri. Andere kandidaat-kopers kregen geen kans om een bod uit te brengen. Moreau zou CEO worden van de groep en meteen ook aandeelhouder. VOO werd dan weer ontransparant verkocht aan een Amerikaanse investeerder.

Enodia, de gemeentelijke moedermaatschappij boven Nethys, werd niet op de hoogte gebracht van de deals. De kersverse Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) reageerde kordaat door de drie verkoopakkoorden nietig te verklaren. Volgens hem zijn de deals onwettig, is sprake van belangenvermenging en was er een gebrek aan concurrentie, waardoor een belachelijk laag overnamebedrag werd overeen gekomen. De Waalse regering diende een strafklacht in bij het parket voor misbruik van vertrouwen, verduistering en bendevorming.

Of de overnames nu al dan niet doorgaan, zal worden uitgemaakt door advocaten, al dan niet voor de rechtbank. Laurent Levaux blijkt alvast niet bang om in te stappen in de Luikse PS mierennest. Levaux onderhoudt vooral goede banden met de MR van de kersverse Europese commissaris Didier Reynders. Levaux kent het Nethys dossier goed. Hij is samen met onder meer François Le Hodey, eigenaar van de krant La Dernière Heure, lid van het consortium dat de krantengroep Vers l’Avenir wil overnemen van Nethys. Hij nam alvast nu al ontslag uit dat consortium. Wordt hij bestuurder van Nethys, dan zal hij wel mee beslissen over de toekomst van het mediabedrijf.