Familie le Hodey [256]

François le Hodey

Vermogen € 95 071 000
Gekend als La Dernière Heure
Activiteit Mediabedrijf
Inplanting Brussel
Huidige positie 256


De familie le Hodey controleert de kranten La Libre Belgique, La Dernière Heure en de Belgische editie van het blad Paris Match naast nog een aantal belangen in tv- en radioland en in de internetsector. Ondanks die diversiteit kent hun bedrijf IPM moeilijke tijden. Grootste probleem zijn de dalende verkoopcijfers van de twee kranten, de vlaggenschepen van IPM. La Dernière Heure is als populaire krant vergelijkbaar met Het Laatste Nieuws, La Libre Belgique is een conservatieve kwaliteitskrant. Beide titels waren in 2012 goed voor een dagelijkse betaalde verspreiding van goed 95.000 stuks, bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. Ook de daaropvolgende jaren daalden de oplagecijfers met 5 tot 7 procent per jaar. In 2002 haalde La Dernière Heure nog een oplage van 90.000 exemplaren, begin 2016 was dat gedaald tot 47.000. Enkele jaren terug bleek dat de familie op zoek was naar vers geld. Maar een poging om het belang in RTL Belgium te verkopen draaide op niets uit. Er kwam wel steun van de Waalse en de Brusselse overheid en van kabelgroep Tecteo die 49 procent kocht van de IPM-radio Twizz Radio. In 2022 werd het bedrijf eigenaar van de tv-nieuwszender LN24.

Wijlen Philippe le Hodey was in de jaren ’50 en ’60 actief in de Franstalige christendemocratische partij PSC, nu CdH, eerst als senator en later als Europees Parlementslid. Via zijn huwelijk met Elisabeth (Betty) Coppée – bekend als oprichtster van de vrouwenbeweging in de PSC – kwam hij ook aan het hoofd van de Belgische bouwmaterialengroep Coppée, die in de jaren ’80 met haar Franse concurrent Lafarge fuseerde. Zijn drie kinderen beheren nu het bedrijf. Die kinderen hebben ook allen hun eigen hobbys. Zo is François le Hodey bestuurder bij de vzw die de Koningin Elisabethwedstrijd organiseert, terwijl Patrice zich thuisvoelt in de wereld van stripverhalen en tekenfilms. Philippe le Hodey is een vastgoedkenner en een kunstverzamelaar. Hun overleden broer Dominique le Hodey was een zeer gelovige man die het voorzitterschap waarnam van de katholieke tv-zender KTO Belgique. Hij was bevriend met koning Albert II. De goede banden tussen de familie le Hodey en het koningshuis kwamen ook in de aandacht, nadat de directie van IPM te elfder ure een krantenbijlage had tegengehouden waarin geschreven werd over de psychologische problemen van prins Laurent.

De familie is al een tijdje op zoek naar een bredere steunbasis voor haar mediabedrijf. In 2014 werd een obligatielening afgesloten van 15 miljoen euro. Ondertussen liepen onderhandelingen met de PS-gestuurde Waalse intercommunale Tecteo, nu Nethys, om de kranten La Dernière Heure met Vers l’Avenir, in handen van Tecteo, te laten fuseren. Maar die plannen belanden ultiem in de koelkast.

In 2023 legde de Zweedse beursgenoteerde groep Betsson 120 miljoen euro op tafel om het Belgische gokbedrijf betFIRST, specialist in sportweddenschappen, op te kopen. betFIRST werd voor meer dan 50% gecontroleerd door het mediabedrijf IPM en zijn familiale aandeelhouders de familie le Hodey.