De familie Tony Beeuwsaert [258]

Vermogen € 94 294 000
Gekend als TAL en Zulte-Waregem
Activiteit Beheer industriële participaties
Inplanting Zedelgem
Tendens Stijgend
Huidige positie 258


Wanneer de West-Vlaamse ondernemer Tony Beeuwsaert, afkomstig uit Zedelgem, al voor iets bekend is, dan is het voor het feit dat hij 2016 hoofdaandeelhouder werd van de eerste klasse ploeg Zulte-Waregem. En het is typerend voor Beeuwsaert, ondanks zijn meerderheid in de ploeg wil hij geen officiële functie of titel. Hij heeft de ploeg wel gered van het faillissement nadat die jarenlang was gemanaged door Patrick De Cuyper. Die nam blijkbaar een aantal foute beslissingen, onder meer inzake de renovatie van het stadion. De Cuyper vertrok naar FC Antwerp waar hij jarenlang stroman was van de ook al West-Vlaamse projectontwikkelaar Paul Gheysens die Antwerp in stilte overname. In Waregem zette Beeuwsaert de ploeg terug op de sporen.

Beeuwsaert controleerde 40 procent van de Nederlandse energieleverancier Scholt Energy. Die koopt electriciteit en gas op de vrije markt en levert die door aan industriële bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Scholt kan daarmee de energierekening fors naar beneden halen. In 2016 Stapte het fonds Waterland in het snelgroeiende Scholt. Het legde Beeuwsaert geen windeieren.

Andere belangrijke bedrijven waarin Beeuwsaert participeert, zijn Air Service Liège (ASL), Euronyl Plastics en TAL. Dat laatste bedrijf uit Pittem is specialist in verlichting. Euronyl overkoepelt 9 productie eenheden van industriële spuitvormen. ASL onderhoudt een vloot van om en bij 30 private vliegtuigen. Zelf bezit het ook een beperkt aantal kleine jets die worden ingezet voor particulieren vluchten. Ondanks de naam is ASL verankerd in Nederland en Hasselt. Naast industriële klanten telt ASL zowat alle Rode Duivels en eerste klassers onder zijn klanten. Daarmee is de cirkel met Zulte-Waregem rond.