Griet Van Malderen [259]

Vermogen € 93 684 000
Gekend als Onbekend
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Montreux (Zwitserland) en Buggenhout
Huidige positie 259


Château Franc Mayne, 7 hectare in de topwijnstreek St-Emilion. Château de Lussac, 26 hectare.En Vieux Maillet 5 hectare in de streek van Pomerol. Dat zijn de drie Franse wijnkastelen die Griet Van Malderen in 2018 te koop heeft gezet. Griet Van Malderen is de zus van Bart Van Malderen, de ondernemer en aandeelhouder van vastgoedbedrijf VPG en drijvende kracht achter de  groep Drylock actief in de luierindustrie. Broer en zus Van Malderen bouwen verder op het fortuin dat hun vader opbouwde met de expansie van de luier- en maandverbandproducent Ontex.

Vader Paul Van Malderen stampte Ontex in 1979 uit de grond. In 2002 werd het bedrijf verkocht aan het Britse fonds Candover. Dochter Griet was toen al samen met haar echtgenoot, de Franse radiojournalist Hervé Laviale, twee jaar eigenaar van haar eerste wijndomein. In 2005 verwierf ze het domein Château Franc Mayne, een Grand Cru Classé. Ze kocht het kasteel van Georgy Fourcroy, peetvader van de gelijknamige Brusselse familie die rijk werd met de likeur Mandarine Napoleon en de horecagrothandel ISPC.

“Het was het juiste moment om te verkopen”, zei Van Malderen in 2018 over de verkoop. Van Malderen woont momenteel in Montreux in Zwitserland. “We hebben veel plezier beleefd aan de opbouw van onze wijnen, maar nu gaat onze interesse naar andere zaken. De opbrengst van de verkoop gaat naar puur financiële investeringen”. Met dat laatste verwees ze naar de aankoop van VGP aandelen. Château Franc Mayne werd in 2018 verkocht. In 2022 werden Château Vieux Maillet, 8,5 hectare in AOC Pomerol en 1 hectare in AOC Lalande de Pomerol, en Château de Lussac, 32,5 hectare in AOC Lussac Saint Emilion verkocht. Beide domeinen werden op 15 september 2022 gekocht door Frédéric Stévenin, partner van het Franse investeringsfonds PAI. Dat zorgde voor een input van 17 miljoen euro in LCT, de Franse vastgoedvennootschap van VAn MAlderen. In 2024 verlaagde Griet Van Malderen het kapitaal van haar patrimonium vennootschap LVM & Family via een uitkering met 24,9 miljoen euro tot 61.500 euro. Griet Van Malderen profileert zich nu als kunstfotograaf van wildlife beelden. Ze werkt daarbij enkel in zwart wit.