NIEUW – Griet Van Malderen incasseert 24,9 miljoen euro op verkoop van Franse wijndomeinen

Griet Van Malderen (Foto: grietvanmalderen.com)

Griet Van Malderen heeft het kapitaal van haar patrimonium vennootschap LVM & Family via een uitkering verlaagd met 24,9 miljoen euro tot 61.500 euro. LVM controleert onder meer de Franse vennootschap LCT. Het is via die laatste vennootschap dat Griet Van Malderen in 2022 de twee Franse wijndomeinen verkocht die ze samen controleerde met haar echtgenoot. Het gaat dan om de Château Vieux Maillet, 8,5 hectare in AOC Pomerol en 1 hectare in AOC Lalande de Pomerol, en Château de Lussac, 32,5 hectare in AOC Lussac Saint Emilion. Beide domeinen werden op 15 september 2022 gekocht door Frédéric Stévenin, partner van het Franse investeringsfonds PAI. Dat zorgde voor een input van 17 miljoen euro in LCT. Griet Van Malderen is de zus van Bart Van Malderen. Samen zijn ze onder meer aandeelhouder van de beursgenoteerde vastgoedgroep VGP van Jan Van Geet.

De familie Stévenin was al eigenaar van de Château de Saint Pey, goed voor 25 hectare in AOC Saint Emilion Grand Cru. Frédéric Stévening gebruikt dat domein als uitvalsbasis voor de uitbouw van een grotere wijnactiviteit. De aankoop van beide wijndomeinen van de familie Van Malderen was daarbij de eerste aanzet. Die domeinen werden de voorbije jaren passief beheerd. Met Stévenin worden ze nu gemoderniseerd. Vorig jaar kocht de familie Stévenin nog 3,70 hectare van de Château La Fleur Gazin. Deze wijnstokken zullen worden geïntegreerd in Château Vieux Maillet.



Vader Paul Van Malderen stampte in 1979 de luierfabrikant Ontex uit de grond. In 2002 werd het bedrijf verkocht aan het Britse fonds Candover. Dochter Griet was toen al samen met haar echtgenoot, de Franse radiojournalist Hervé Laviale, twee jaar eigenaar van haar eerste wijndomein. In 2005 verwierf ze het domein Château Franc Mayne, een Grand Cru Classé. Ze kocht het kasteel van Georgy Fourcroy, peetvader van de gelijknamige Brusselse familie die rijk werd met de likeur Mandarine Napoleon en de horecagrothandel ISPC. In 2018 verkocht ze het wijndomein. Daarna bleef ze zoeken naar een koper voor haar twee overige wijndomeinen. Van Malderen woont momenteel in Montreux in Zwitserland. Nadat het familiebedrijf Ontex was verkocht ging haar broer Bart Van Malderen van start met het bedrijf Drylock, een fabrikant van hygiënische producten. Griet Van Malderen profileert zich nu als kunstfotograaf van wildlife beelden. Ze werkt daarbij enkel in zwart wit. Dit najaar exposeert ze onder meer in het Pompon museum in het Franse Saulieu.